SWEET TREATS

GINGERBREAD COOKIES / PERNÍČKY

19.12.18

Upřímně jsem si už myslela, že ani letos ty perníčky nestihnu nafotit v malém předstihu, abych vám je sem mohla přidat. Teď už není v krabičce ani jeden. Recept si střežím už od loňských Vánoc. Nenajdete v nich med, ale pár medjool datlí, mandlovou mouku, vajíčka a zbytek už je taková ta klasika. Ale v základu jsou přirozeně bez lepku, bez mléčných produktů. Za mě tedy ideální, splňující paleo, nasládlé po datlích..Určitě dám příští várku koštnout i Elišce. 
Servings: cca 50 - 60 pieces
Prep time: 10 min
Chill time: at least 1 hour
Bake time: 15 min
Ingredience:
2,5 hrnku mandlové mouky
10 medjool datlí
3 lžíce kokosového oleje, případně ghí
2 šťastná vajíčka
2 lžíce perníkového koření
1/2 lžičky sušeného zázvoru - volitelně
1 menší lžíce raw kakaového prášku
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 šťastné vajíčko na potření před pečením
plátky mandlí, případně půlky
Postup:
  1. Namočte si alespoň na čtvrt hodinky odpeckované medjool datle do vlažné vody. 
  2. V míse si smíchejte mandlovou mouku společně s perníkovým kořením, zázvorem a kakaem.
  3. Slijte datle, které vložte společně s vajíčky, špetkou soli do hluboké misky a vyšlehejte pomocí tyčového mixéru do směsy.
  4. Směs vmíchejte do mísy s připravenou mandlovou moukou a kořením, přidejte také kokosový olej a jedlou sodu. Rukama vytvořte těsto, které bude nyní lepkavé. Ale pokud by se vám zdálo moc, tak přisypte klidně ještě trochu mandlové mouky.
  5. Dejte těsto odpočinout alespoň na hodinu, klidně přes noc, do lednice. Hezky ztuhne, ale nečekejte, že bude jako z pravé mouky ;) Těsto by ale mělo jít takto snadno vykrajovat. 
  6. Poté si předehřejte troubu na 150°C. Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Vyndejte si těsto z lednice, použijte nyní půlku a půlku ještě vraťte do lednice. Těsto si vyválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru, ale nechte ho silné alespoň 5mm. Vykrajujte podle libosti a vyrovnejte perníčky na plech. Poté je potřete ušlehaným vajíčkem a dozdobte libovolně plátky mandlí. Dejte péct zhruba na 15 minut. 
  7. Mezitím si připravte i druhou půlku těsta.
  8. Perníčky nechte vychladnout a skladujte ve vzuchotěstné nádobě maximálně 5-6 dní.
Šťastné a Veselé,
Míša



You Might Also Like

0 komentářů