DEZERTY

GINGERBREAD LOAF WITH PEARS / PODZIMNÍ PERNÍK S HRUŠKAMI

7.11.18

Manžel po mně už dlouho chtěl, abych mu upekla perník, ale aby byl jako ten opravdový :D Což jak většina z vás ví, s ořechovými moukami je pečení obtížnější (nebo alespoň tvorba receptů). Ale tenhle recept si musím vážně pochválit ;) U těsta na perník s hruškami jsem vycházela už z předešlých dvou receptů (Pomerančová bábovka, Kakaový korpus) a byla to trefa do černého. Hrušky už jenom podtrhují celému perníku svou chuť. 
Serving: 1 loaf
Prep time: 15 mins
Bake time: 40 mins
Ingredience:
1 3/4 hrnku mandlové mouky
2 lžíce koření do perníku
2 lžíce raw kakaového prášku
1/4 lžičky soli
4 šťastná vajíčka - nejlépe pokojové teploty
1/3 hrnku ghí - rozehřáté
1/3 hrnku medu
1 lžička jablečného octa / citrónové šťávy
1 lžička skořice
1/2 lžičky jedlé sody
3-4 hrušky
Postup:
1) Předehřejte si troubu na 165°C a vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Omyjte kartáčkem na potraviny hrušky, neloupejte je. 
2) Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, koření do perníku a sůl.
3) Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), skořici a jablečný ocet. Vše dohromady prošlehejte. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené tekutější těsto. Nejlepších výsledků dosahuju, pokud směs dokonce promixuju.
4) Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V tento moment přimíchejte do připraveného těsta jedlou sodu, promíchejte a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, tak teď už zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.
5) Přelijte těsto do připravené formy, vložte do těsta hrušky podle libosti a pečte cca 40 minut. Poté nechte vychladnout 5 minut ve formě a pak z formy pomocí pečícího papíru vyndejte na chladící mřížku a nechte vychladnout alespoň dalších 20 minut před podáváním.
6) Pro dozdobení můžete posypat vrch kokosovou moukou. 

Tip: Z těsta můžete upéct i cupcaky, dort nebo bábovku (tady akorát zdvojnásobte množství surovin).
Dobrou chuť, 
Míša

You Might Also Like

0 komentářů