DIY

WATER KEFIR / VODNÍ KEFÍR A FERMENTOVANÉ LIMONÁDY

2.8.18

Dostávám přes sociální sítě dotazy ohledně vodního kefíru, tak jsem se vám rozhodla napsat, jak se to u nás doma má :)
Poprvé jsem o slovo #waterkefir zavadila náhodou ve foréch oficiálních stránek programu Whole30  (whole30.com) před dvěma lety, ale netušila jsem, co to je a ani mě nenapadlo si slova překládat a vyhledávat.. Pak jsem si loňský léto objednala v restauraci Eska v Karlíně jejich fermentovanou limonádu a vyptávala se, z čeho to je a jak to funguje. Zároveň ve stejnou dobu připravovaly holky fermentované limonády do cukrfree kuchařky <3 a vodní kefír byl na světě. 

Vodní kefír tvoří stejné skupiny lactobacilů, laktokoků i kvasinek jako kefír mléčný, ale liší se v konkrétních druzích. Proto je vodní kefír skvělým probiotickým doplňkem nejen pro lidi, kteří mají intoleranci na mléčné výrobky. Vodní kefír vzniká fermentací vody, cukru a tibi krystalů, které se cukrem živí. Fermentovaná limonáda vznikne další fermentací vodního kefíru s ovocem, zeleninou nebo bylinkami. 
U nás doma má své stále místo od letošního ledna. Dlouho jsem zvažovala, jestli to zkusit a jestli to není moc složitý :))) Světe div se, není. A pak najednou limonády zaplavily sociální sítě ze všech stran. Což je skvělý, protože neznám lepší zdravé osvěžení (a kor teď v létě), které by bylo navíc i povolené během programu Whole30

Vodní kefír připravuju momentálně dost od oka, ale přibližně na 1 litr limonády zhruba takto:
Ingredience:
1 litr filtrované vody
(lze použít vodu převařenou vychladlou, kojeneckou v lahvi, nepoužívejte z kohoutku)
3-5 lžic tibi krystalů
3 lžíce bio třtinového cukru 
- pokud použijete světlý třtinový, bude vodní kefír takhle hezky světlý jako na fotce ve velké lahvi vlevo
Postup:
Rozpusťte si třtinový cukr v trošce právě převařené vody, aby se cukr hezky rozpustil. Vložte tibi krystalky do litrové sklenice, kterou budete moct zavíčkovat. K tibi krystalkům přilijte filtrovanou vodu a cukernatý roztok, promíchejte plastovou lžicí nebo gumovou stěrkou a zavřete. Nechte na kuchyňské lince fermentovat cca 48 hodin (nebo alespoň v rozmezí 36-48h). Následně vzniklou "vodu", které se říká právě vodní kefír, slejte přes plastové sítko do další lahve. Přidejte do vodního kefíru v lahvi ovoce, zeleninu, bylinky podle nálady a preferencí. Zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince fermentovat dalších 12 hodin, poté dejte na dalších 12 hodin do lednice. Fermentovaná limonáda vydrží v lednici Krystalky, které vám zůstaly v sítku, neproplachujte a vložte je do čisté sklenice na další fermentaci jako na začátku. 

Tipy: 
1) Jednou za čas (alespoň jednou za měsíc) dopřejte tibi krystalkům vincentkovou lázeň. Tibi krystalky jednoduše zalijte Vincentkou nebo minerální vodou a nechte den na lince nebo v lednici zavíčkované v láhvi. Ožijou, vyživí se minerály a budou sloužit dál. 
2) Krystalky by vám po každé fermentaci měly přibývat, budou se zvětšovat a množit. Jednoduše to poznáte, pokud si je zvážíte před fermentací a po fermentaci. 
3) Některé zdroje přidávají k první fermentaci sušené ovoce (na litr cca 20 g sušených fíků nebo nesířených rozinek, meruněk či švestek). Já sušené ovoce přestala používat, protože je limonáda lehce nasládlá i tak. 
4) Co je ale dobré, tak přidat trochu citrónové sťávy hned do první fermentace, ale opět to nutné není. 5) Pokud budete fermentovat bez utaženého víčka, nebude limonáda perlivá. 
6) Tibi krystalky se dají sehnat přes internet, přes FB skupinu nebo například ve zmíněné restauraci Eska v Praze (když mile poprosíte, určitě vám je připraví tak jako mně). 

Tak šťastné tibitkování,
Míša

You Might Also Like

0 komentářů