MAIN DISH

PROTEIN BREAD / PROTEINOVÝ CHLEBA

24.6.18

Když může být horká čokoláda plná vývaru, tak může být i chleba :) Nebo ne? Tenhle chleba rozhodně vývar v sobě ukrývá. Můžete použít jakýkoliv typ vývaru - masový, kostní, s výraznou chutí, či jemný - ale měl by být po vychlazení pěkně tužší (takový rozsolovitý), třeba kuřecí z receptu na Kuřecí Pho. Klidně ale použijte i vodnatější a jenom do něho přidejte kvalitní hovězí želatinu v prášku navíc - množství v receptu níže. Zkuste experimentovat s kořením a bylinkami podle vlastních chutí. Já miluju chlebové koření (mix kmínu, fenyklu a anýzu), které si kupuju už namixované od Sonnentoru. Ale když ho nemůžu zrovna sehnat, tak si udělám vlastní mix v poměru 2:1:1 kmín:fenykl:anýz.  A protože je chlebík plný také kvalitními tuky, tak ho nezapomeňte skladovat v lednici. 
Serving: 1 loaf
Prep time: 10 mins
Bake time: 40 mins
Ingredience:
1/2 hrnku rozsolovitého vývaru (pokud budete mít spíše vodovatý, použijte 1+1/2 lžíce hovězí želatiny v prášku navíc, např. značka Great Lakes, kterou nechte předem nabobtnat v lehce ohřátém vývaru)
1 hrnek kokosového másla - nejraději používám Šufánek
2 lžíce zlatého lněného semínka
2 lžíce ghí
4 lžíce mandlové mouky
3 šťastná vajíčka
1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu 
1 lžička namletého chlebového koření - směs kmín, anýz, fenykl
1 lžička himalájské soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička jedlé sody
2 lžičky medu - volitelně
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a vyložte si chlebovou formu pečícím papírem. Rozemelte si nejdříve lněné semínko na mouku. Vlijte do mixéru vývar (případně s nabobtnalou želatinou), přidejte všechny ostatní ingredience a promixujte, případně vše pořádně promíchejte v míse. Přendejte těsto do pečící formy a pečte přibližně 40 minut. Chlebík poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ho v lednici nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. 
Tip: Nakrájejte si půlku chleba na silnější plátky a rovnou zamrazte na "horší časy";)
Dobrou chuť, 
Míša


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Skvělý recept, určitě vyzkouším. Jen se chci zeptat, podle všeho to děláte v klasické troubě, pokud bych to chtěl zkusit v domácí pekárně, jakou teplotu a čas nastavit? Přeci jen je to jiné pečení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju za komentář :) ráda bych poradila, ale s domácí pekárnou zase nemám zkušenosti já. Tento chlebík má úplně jinou strukturu než chleba klasický kváskový, spíše se chová jako buchta. Snad Vám pomůže alespoň to :) M.

      Vymazat