PALEO

FRANGIPANE TART WITH CHOCOLATE CRUST / KOLÁČ S MANDLOVÝM KRÉMEM A KAKAOVÝM KORPUSEM

12.6.18

Vlastně jsem nikdy předtím plněný koláč s korpusem nepekla. Zdálo se mi to moc složité, zbytečné. Ale opak je pravdou a naoko vypadá koláč vážně efektně. Hlavně pro návštěvy :) Originální mandlový "třený" krém (v eng frangipane) je v podstatě náplň z mandlí (samozřejmě dál s cukrem a moukou) a je standardem hlavně ve francouzských cukrárnách.. Tak se pojďte podívat na jeho úpravu do paleo ingrediencí. 
Serving: 28cm tart
Prep time: 30 mins
Bake time: 28 mins
1/2 Ingredience:
Kakaový korpus:
1 + 1/4 hrnku mandlové mouky
1/4 hrnku tapiokového škrobu
1/4 hrnku raw kakaového prášku
1/4 hrnku kokosového oleje
1 šťastné vajíčko (vel. M)
1/2 lžičky vanilkové esence/vanilky
špetka soli
Postup:
Korpus:
Předehřejte troubu na 165°C. Ve velké míse (nebo v mixéru) smíchejte všechny suché ingredience na korpus (mandlová mouka, tapioka, kakao, sůl, vanilka) a přidejte k nim rozšlehané vajíčko a kokosový olej. Těsto pořádně propracujte do koule a dejte ztuhnou na 10 minut do lednice. Mezitím si připravte dva pečící papíry, váleček a případně i kroužky na váleček 3mm (abyste měli těsto hezky rovnoměrně tenké). Vychladlé těsto zmáčkněte do placky a vyválejte ho mezi dvěma pláty pečícího papíru do zhruba 3mm vysoké kulaté placky. Těsto si mezi pláty papírů můžete posypat i trochou tapiokového škrobu. Takto připravené těsto vložte i s pečícími papíry na 5 minut do mrazáku, aby hezky utuhlo a papír šel snadno sundat. Já použila koláčovou formu o průměru 28 cm s odnímatelným dnem. Poté vyndejte z mrazáku, sundejte vrchní vrstvu papíru, oklopte těsto korpusu přes připravenou formu a sudejte i druhý pečící papír. Nyní použijte své prsty a korpus si hezky doupravte do formy, použijte i kousky, které přesahují formu a dodělejte jimi kraje, případné trhlinky.  Jemně propíchejte těsto vidličkou po celém dnu. Takto připravený korpus pečte pro účely Frangipane koláče 6 minut v předehřáté troubě na 165°C. Pokud použijete korpus například na jiné účely se studeným krémem a už dopékat nebudete, pečte 22-25 minut.

Pokračujte níže na mandlový krém...
2/2 Ingredience:
Mandlový krém:
1/2 hrnku ghí - rozehřátého a vychladlého
1 hrnek mandlové mouky
3 šťastná vajíčka (vel. M)
1/4 hrnku kokosového mléka
1-2 lžíce medu - volitelně

Ovoce dle volby:
rebarbora, jahody, rybíz, meruňky, třešně, višně
ghí/kokosový olej
vanilková esence/vanilka
Postup:
Zatímco se vám bude péct korpus, připravte si mandlový krém a ovocnou náplň. Na mandlový krém si jednoduše smíchejte všechny ingredience v mixéru. Ovoce si omyjte, vypeckujte, nakrájte podle libosti a v míse smíchejte s trochou kokosového oleje (nebo rozehřátého ghí) a vanilkou. Jakmile vyndáte korpus z trouby, nechte ho chvilku vychlandout na mřížce. Poté do něho vlijte mandlový krém a navrch vložte připravené ovoce. Pečte dál v rozehřáté troubě po korpusu na 165°C 22 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Nejchutnější je koláč v den upečení, ale případně ho skladujte zakrytý v lednici (trochu celý zvláční).
Tip: Takhle "pocukrovat" koláč na efekt můžete například kokosovou moukou a nebo tapiokovým škrobem.

Dobrou chuť,
Míša

You Might Also Like

0 komentářů