DIY

EGG NOG / VAJEČNÝ LIKÉR

15.12.17

Vaječný likér tak trochu jinak. Bez kravského mléka, bez klasického cukru, bez salka. Chuť očekávejte jinou, za to stejně krémovou. V základní verzi je bez alkoholu, ale klidně mějte pro návštěvy připravenou extra láhev smíchanou s kvalitním rumem či koňakem. 
Serving: 1 l 
Prep time: 5 mins
Cook time: cca 15 mins
Ingredience:
8 žloutků ze šťastných vajíček - z bílků si připravte kokosky
3 hrnky kokosového mléka
- ale můžete použít i půl na půl s domácím mandlovým
1-2 lžíce medu - volitelně
1-2 lžičky vanilkového prášku, případně 2 celé naříznuté lusky
2 celé skořice
2 hřebíčky
1/2 lžičky muškátového oříšku
cca 1/2 hrnku kvalitního rumu
Postup:
Prošlehejte si v kastrolku žloutky. Přimíchejte pomalu med, kokosové mléko a muškátový oříšek a prošlehejte metličkou a nebo tyčovým mixérem. Kastrolek přendejte na plotýnku, přidejte celé skořice, vanilkový prášek nebo naříznuté vanilkové lusky a hřebíčky a pomalu prohřívejte za stálého míchání na mírném plameni. Zabere to zhruba 10-12 minutek, nespěchejte. Měli byste dosáhnout maximální teploty 75-80°C (nesmí se vám z hrnce začít kouřit), aby se vám žloutky nesrazily. Jakmile vám začne likér houstnout, odložte kastrolek stranou a nechte likér vychladnout. Odstraňte skořice a hřebíčky, přelijte do lahve a nechte vychladit v lednici. Pokud jste použili celé vanilkové lusky, dejte je spolu s likérem do lahve. Servírujte vychlazené na ledu. 
Tip: Pro alko verzi klidně přimíchejte váš oblíbený rum nebo koňak - až v závěru do vychladlého likéru. 
Tak ať se nesrazí ;)
Míša

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ten musí chutnat báječně :) likéry miluji.

    Krásné Vánoce!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila jste? Snad máte úspěšný start v novém roce ;)

      Vymazat