DIY

EGG NOG / VAJEČNÝ LIKÉR

15.12.17

Vaječný likér tak trochu jinak. Bez kravského mléka, bez klasického cukru, bez salka. Chuť očekávejte jinou, za to stejně krémovou. V základní verzi je bez alkoholu, ale klidně mějte pro návštěvy připravenou extra láhev smíchanou s kvalitním rumem či koňakem. 
Serving: 1 l 
Prep time: 5 mins
Cook time: cca 10 mins
Ingredience:
6 žloutků ze šťastných vajíček
1-2 lžíce medu 
1 lžíce vanilkového prášku
2 celé skořice
3 hřebíčky
1 lžička muškátového oříšku
Postup:
Vyšlehejte si v kastrolku žloutky tyčovým mixérem na vysokou rychlost. Přimíchejte pomalu med, vanilku, kokosové mléko a muškátový oříšek a pomalu promixujte. Kastrolek přendejte na plotýnku, přidejte celé skořice a hřebíčky a pomalu prohřívejte za stálého míchání na mírném plameni. Zabere to zhruba 10 minutek, nespěchejte. Měli byste dosáhnout maximální teploty 80°C (nesmí se vám z hrnce začít kouřit), aby se vám žloutky nesrazily. Jakmile vám začne likér houstnout, odložte kastrolek stranou a nechte likér vychladnout. Odstraňte skořice a hřebíčky, přelijte do lahve a nechte vychladit v lednici. Servírujte vychlazené na ledu. 
Tip: Pro alko verzi klidně přimíchejte váš oblíbený rum nebo koňak - až v závěru do vychladlého likéru. 
Tak ať se nesrazí ;)
Míša

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ten musí chutnat báječně :) likéry miluji.

    Krásné Vánoce!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat