BABY FOOD

CHOCOLATE BDAY CAKE / ČOKOLÁDOVÝ NAROZENINOVÝ DORT

22.11.17

Ve výběru narozeninového dortu se toho od minula moc nezměnilo. Stále u Laury vedou maliny a kakaové věci (ty bez cukru) <3 Takže letošní dort byl vlastně jen oprášením staršího receptu.. Ale na vaše přání tu je recept i s postupem ;)
Ingredience základ:
350 g kokosové mouky
80 g kokosového oleje
120 g 85% (a více) čokolády - nejlépe100%
1 lžíce medu - volitelně
1 lžíce vanilkového prášku
3 lžíce raw kakaového prášku
300 ml mléka - mandlové / domácí kokosové
5 šťastných vajíček
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku bez lepku a fosfátů

Ingredience náplň:
500 g mascarpone
250 g lučiny
kůra z 1 pomeranče
sťáva z 1/2 pomeranče
šťáva z 1/2 citronu
1 lžička vanilky
200 g mražených malin
50 g mražených borůvek
2 lžičky medu - volitelně

Zdobení:
čerstvé maliny
pomerančová kůra
Postup:
Korpus
Množství těsta vystačí na přesně na dvě várky pečení ve formě o průměru 16 cm. Celkem tedy upečete 2 korpusy, které se po vychladnutí podélně rozkrojí dohromady na 4 části. 
Předehřejte si troubu na 180°C. V horké lázni si rozehřejte čokoládu a dejte stranou vychladnout. Připravte si pečící formu. Vymažte ji kokosovým olejem a vyložte pečícím papírem, takto se papír hezky přichytí. Já si papír také nastříhávám ke kulaté základně, aby zvednuté okraje šly hezky obložit. V míse si smíchejte mandlovou, kokosovou mouku spolu s kakaem, vanilkou, jedlou sodou a kypřícím práškem. V mixéru si promíchejte zbytek ingrediencí - kokosový olej, vajíčka, med a vychladlou rozehřátou čokoládu. Do této čokoládové směsi přimíchejte suchou část ingrediencí připravené v míse. Klidně lehce promixujte. Těsto rozdělte na dvě stejnoměrné části. První vlijte do připravené pečící formy a pečte cca 40-50 minut. Druhou část těsta prozatím přikryjte (pokud máte dvě stejné 16cm formy, pečte pohromadě). Jakmile se první korpus dopeče, nechte ho v pečícím papíru vychladnout na mřížce. A formu opět použijte na druhou část těsta. Znovu pečte 40-50 minut. Oba korpusy nechte řádně vychladnout.
Po vychladnutí si korpusy podélně rozkrojte na dvě stejné části. Získáte tak 4 tenčí korpusy.
Náplň
V míse si smíchejte mascarpone s lučinou, kůrou pomeranče, vanilkou a šťávou z pomeranče. Dejte prozatím vychladit do lednice. Vsypte do kastrolku mražené maliny a borůvky a rozehřejte. Přidejte citronovou šťávu. Nechte probublávat, dokud vám nevznikne hutnější marmeládová konzistence. Poté nechte lehce vychladnout, přidejte 2 lžičky medu (volitelně) a rozmixujte ručním mixérem. Připravený krém si vyndejte z lednice a rozdělte ho do 4 misek. Do jedné misky s krémem přidávejte tolik množství marmelády, dokud nezískáte požadovanou tmavě růžovou barvu. Do další misky přidejte množství marmelády méně. Ale nechte si trochu samotné marmelády i na dokončení. Třetí  a čtvrtou misku s krémem nechte tak jak je. 
Vrstvení
Popravdě jsem se letos vyprdla jak na cukrářské pytlíky, tak na "pusinkování" a jednoduše jsem spodní korpus potřela silnou vrstvou nejtmavšího krému a nejvíce jsem přidala k okrajům. Navrch jsem přitlačila další korpus, ten jsem potřela světlejším krémem. Opět jsem přikryla další vrstvou korpusu a ten jsem potřela světlým krémem a zakryla poslední vrstvou korpusu. Ten jsem také potřela zbylým světlým krémem. Okraje jsem pak uhladila stěrkou/špachtlí a dort také zarovnala zvrchu. Pomohla jsem si také zbylou marmeládou k výslednému barevnému "efektu". 
Dort jsem pak dozdobila čerstvými malinami a kůrou z pomeranče. 
Ať se vám take vyvede a chutná!
Míša

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Je fakt nádherný. Hrozně se mi podobný styl dortů líbí :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, nemáte v receptu někde chybu? Nejspíš v kokosové mouce (místo 350g má být 35g)? Těsta je strašně moc a neteče. Je mi do breku, kolik surovin jsem tímto zmrvila, když jsem se držela receptu a nepřemýšlela. Teď to můžu celé vyhodit... Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě mrzí. Děkuji moc za připomínku. Doufám, že jste přilila více mléka a dort se vydařil? :) U kokosové mouky moc záleží na její kvalitě, zda si ji umelete sama ze strouhaného sušeného kokosu nebo koupíte - některá saje více, některá méně. Těsta má být více, protože má vystačit na dva 16cm korpusy, které mají být vyšší, aby šly ještě hezky rozříznout podélně a dort se tak navrstvil. Do receptu dopíšu poznámku, kdyby se to stalo i někomu dalšímu. Jednoznačně bych sama přilila více mléka - od oka tak, aby se mi těsto zdálo akorát hutné na přelití do formy.

      Vymazat