PALEO

SALTED PUMPKIN MUFFINS / SLANÉ DÝŇOVÉ MUFFINY

19.10.17

A zase ta dýně. Tentokrát vám ale přípravu receptu trochu usnadním, dýně stačí syrová :) Muffiny, chutnají skvěle jen tak samotné, ale ještě o něco lepší jsou, když si je obložíte třeba prosciuttem, špenátem a bryndzou a když k tomu popíjíte domácí vývar místo čaje. Ale dost dobrý jsou taky rozkrojené a namazané ghí a trochou medu a nebo taky ořechovým máslem.... mmmmm, ještě že jsem si jich při posledním pečení schovala pár do mrazáku, protože jestli se nesbíhají sliny vám, tak mně určitě! Recept je z mixu mandlí, kokosu, lněných a chia semínek - po pár lžicích. Stejně tak v něm hraje důležitou roli olivový olej - taky po pár lžicích. Ten používám vždy a bezvýhradně jen extra panenský. Značek mám vyzkoušeno nespočet, stejně tak "domácích" stáčených. A většinou vybírám podle obalu :D nesmějte se.. Ale když si nejsem jista, tak sahám už pěknou řádku let po značce Borges, která je zastoupena ve většině klasických prodejnách, supermarketech.. Prostě taková jistota. Značka navíc letos získala 2. místo v dTestech a dokonce oslavuje své 25. výročí :) Co mě ale dostalo, je jejich FRUITY Extra panenský olivový olej. To je přesně ten jemný, který je potřeba na výrobu chutné "paleo/whole30 approved" domácí majonézy (recept vám sepíšu nejspíš ještě zvlášť do nového příspěvku). Takže pokud sháníte do svých receptů spíše jemnou a neštiplavou chuť, potřebujete přidat olivový olej do sladkého pečení, tohle je ta pravá volba! Dost blahořečení a šup na recept..
Serving: 10 pieces
Prep time: 15 mins
Bake time: 20 mins
Ingredience:
1/2 hrnku syrové dýně hokkaido
1/2 hrnku mandlové mouky
4 lžíce lněné mouky - lněných semínek nadrcených na mouku
2 lžíce chia semínek
4 lžíce kokosové mouky - stačí strouhaný kokos namlet doma na mouku
1 lžička soli
1 lžička nadrceného chlebového koření - mix kmín, anýz, fenykl
1/2 lžičky skořice
2 lžičky jedlé sody
1 šťastné vajíčko - rozdělené na žloutek a bílek
4 lžíce olivového oleje Borges - Fruity extra panenský
5 lžic kokosového mléka
5 lžic vody
hrst dýňových semínek na posypání - volitelně
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C. Vyložte si formu na muffiny košíčky a nebo nastříhaným pečícím papírem. Hokkaido dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a v mixéru rozsekejte/nastrouhejte. Umelte si mouky (pokud nepoužíváte rovnou kupované) z mandlí, lněných semínek a kokosu. Mouky smíchejte v míse s chia semínky, solí, jedlou sodou, chlebovým kořením, skořicí a přimíchejte nasekanou dýni. Ušlehejte ručním mixérem žloutek s olivovým olejem a přidejte do směsi spolu s vodou a kokosovým mlékem. Vyšlehejte bílek (přidávám vždy špetku soli) a lehce zamíchejte do vzniklého hutnějšího těsta. Pomocí lžíce naplňte jednotlivé muffinové košíčky zhruba do 3/4 výšky (těsto vyjde cca na 10 kousků). Můžete posypat dýňovými semínky navrch. Pečte při 180°C zhruba 20 minut. 
Tip: 
Vyzkoušejte z těsta místo muffinů vytvarovat bulky a dejte vědět :)
Servírujte jen tak místo pečiva, naslano i nasladko. Skladujte v uzavřené nádobě max. 3 dny a nebo v mrazáku. Raději nezaměňujte hokkaido dýni za máslovou, výsledná chuť bude odlišná. Vyzkoušeno.. 
Dobrou chuť,
Míša

You Might Also Like

0 komentářů