Paleo kokosky jsou vynikající a zároveň zdravá alternativa tradičních kokosek, které se dají nalézt v pekárnách a obchodech s cukrovinkami.

Tato sladká pochoutka se stala velmi populární zejména v posledních letech, díky rostoucímu zájmu o paleo stravování.

Paleo cukroví

Paleo dietní režim se stává stále populárnějším a mnoho lidí se v rámci tohoto zdravého životního stylu rozhodlo omezit nebo úplně vyloučit příjem cukru. To může být pro mnoho lidí výzva, protože cukr je součástí mnoha oblíbených dezertů a sladkostí.

Nicméně, i přes závažnost potravinového omezení, existuje spousta možností, jak si dopřát něco sladkého a současně se držet paleo stravovacího režimu. Jednou z možností jsou paleo dezerty, které jsou často nazývány i jako paleo cukroví.

Paleo cukroví se skládá z přísad, které jsou v souladu s principy paleo stravy. Tyto ingredience zahrnují ovoce, ořechy, semínka a kokosový cukr nebo med jako přirozené sladidlo.

Nejlepší na paleo cukroví je, že můžete být kreativní a využít různé kombinace přísad, aby se vám podařilo vytvořit něco opravdu nápaditého a chutného. Můžete také vynechat ingredience, které nejsou v souladu s vaším stravovacím režimem a nahradit je jinými, které více vyhovují vašim potřebám.

Paleo cukroví je skvělou alternativou pro všechny, kteří chtějí zůstat věrni svému paleo jídelníčku, ale stále si dopřát něco sladkého. Navíc, většina těchto dezertů je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu, což je další výhodou pro ty, kdo mají málo času.

Paleo cukroví je důkazem toho, že zdravé a přírodní sladkosti jsou možné. Nemusíte se vzdát sladkého a můžete stále držet svůj paleo stravovací režim. Takže pokud toužíte po něčem sladkém, zkuste některý z paleo dezertů a uvidíte, že to může být stejně uspokojující jako tradiční cukroví, ale s mnohem lepším vlivem na vaše zdraví.

Paleo kokosky

Paleo strava se vyznačuje konzumací potravin, které byly dostupné našim předkům v dobách paleolitu, tedy před přibližně 2,5 miliony lety až do vzniku zemědělství (před 10 000 lety). Jedná se o primitivnější způsob stravování, který vylučuje potraviny, které se objevily až v průběhu zemědělské revoluce, jako například obiloviny, mléčné výrobky nebo rafinované cukry.

Paleo kokosky jsou tedy vhodnou sladkou pochoutkou pro ty, kteří se snaží dodržovat paleo stravu, ale zároveň se nechtějí vzdát se sladkých pochutin. Obsahují totiž pouze ingredience povolené v rámci paleo stravy a navíc jsou bohaté na živiny, vitamíny a minerály.

Základem paleo kokosek je kokosová mouka, která se získává ze sušené dužiny kokosového ořechu. Tato mouka je bezlepková, bohatá na vlákninu a obsahuje také zdravé tuky. Díky tomu má kokoska výraznou kokosovou chuť a konzistenci.

Další důležitou ingrediencí je med, který slouží jako přírodní sladidlo. V kombinaci s kokosovou moukou dodává paleo kokoskám sladkou chuť, aniž by obsahovaly rafinované cukry. Navíc med obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro naše zdraví velmi důležité.

Kokosové mléko nebo kokosový tuk se používá pro zvýšení vláčnosti a krémové textury paleo kokosky. Také dodává výraznou kokosovou chuť a obsahuje zdravé tuky, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla.

Posledním základním ingrediencí jsou vajíčka, která slouží jako pojivo a zároveň zdroj bílkovin. Proto jsou paleo kokosky vhodné i pro ty, kteří dodržují vysokoproteinovou dietu.

Kromě základních ingrediencí se do paleo kokosek mohou přidávat různé další sušené ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo datle, které dodají sladkou chuť a výživné látky.

Při výrobě paleo kokosek se používají pouze přírodní ingredience, které neobsahují žádné konzervanty, umělá barviva ani přidané cukry. Jsou tedy ideální pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a zároveň si dopřát něco sladkého.

Paleo kokosky lze snadno připravit i doma. Stačí smíchat ingredience dohromady, vytvarovat kuličky a péct v troubě. Výsledkem jsou lahodné a zdravé kokosky, které zasytí chuťové pohárky i tělo.

V případě, že si nechcete péct kokosky sami, můžete je najít i v některých specializovaných obchodech nebo kavárnách nabízejících zdravější varianty sladkých pochoutek.

Vyzkoušejte paleo kokosky a uvidíte, že i zdravá strava může být sladká a chutná. Odpusťte si tuto lahodnou pochoutku bez výčitek a užívejte si její bohatou chuť a zdravé složení.

Pro další zdravější pečení a to i bez lepku je tady recept na bezlepkové ořechové rohlíčky nebo další zdravé recepty jako cukroví ze špaldové mouky nebo veganské vánoční cukroví.

Do paleo kokosek můžete přidávat i různorodé sušené ovoce.

Paleo kokosky – recept

Tyhle kokosky jsou jen lehce „doslazené“ kokosovým máslem, tedy se můžou řadit i mezi nízkosacharidové cukroví. Z tohoto receptu si připravíte 26 lahodných kousků.

Čas přípravy

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba pečení: 22 minut

Ingredience na paleo kokosky

  • 250 g bio nahrubo strouhaného kokosu – určitě nevolte kokos, který má v nápisu „sušený strouhaný“
  • 4 lžíce kokosového másla – rozehřátého
  • 8 bílků od šťastných slepiček – ideálně třeba po výrobě vaječného likéru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilky
  • cca 80 g nejlépe 90-100% čokolády a nebo zvolte výrobu domácí čokolády

Postup na paleo kokosky

  1. Předehřejte si troubu na 150 °C a vyložte si plech pečícím papírem. 
  2. Vyšlehejte si bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a v misce si smíchejte rozehřáté kokosové máslo se strouhaným kokosem a vanilkou. 
  3. Jakmile budou bílky našlehané, vmíchejte do nich připravenou kokosovou směs.
  4. Pomocí lžíce nebo lžičky tvořte kokosky na plech. Z daného množství vytvoříte cca 26 velkých kousků.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 22 minut.
  6. Jakmile budou hezky zlatavé, vyjměte je z trouby a dejte vychladnout.
  7. A zatímco budou chladnout, tak si můžete rozpustit čokoládu v horké lázni (nebo si připravit svou vlastní domácí). 
  8. Kokosky můžete namáčet do čokolády ze spodu – celý spodek. Nebo je můžete čokoládou jenom pokapat. Ale také je můžete do čokolády namočit celé. 
  9. Nejchutnější jsou v den výroby.

Domácí kokosky

Domácí kokosky jsou vynikající sladkost, která se v posledních letech stala velkým hitem v kuchyni. Tato pochoutka se skládá z křehkého těsta z vaječných bílků, cukru a kokosu, které je poté nahoře ozdobené čokoládou. Jedná se o ideální dobrotu pro milovníky kokosu a sladkého.

Recept na kokosky není složitý a může ho zvládnout každý. Vyžaduje pouze pár ingrediencí a trochu trpělivosti při jejich přípravě.

Domácí kokosky jsou ideální pro různé příležitosti. Buď je můžete vykouzlit pro nedělní svačinku pro svou rodinu, nebo je můžete nabídnout jako dezert na oslavě s přáteli. Tato pochoutka bude určitě chutnat všem a vy na své výtvory budete hrdí.

Neváhejte tedy vyzkoušet recept na vynikající kokosky a potěšit své blízké. Můžete také experimentovat s různými přísadami a přidat například nasekané oříšky nebo sušené ovoce. Každopádně budou vaše domácí kokosky bezkonkurenční a budou neodolatelnou sladkou lahůdkou.

Tento pokrm si rozhodně zaslouží být vyzkoušen, ať už jako dezert po jídle, s dopolední kávou nebo odpolední svačinou. Kokos vám navodí pocit dovolené a splní touhu po sladkém. Tak co tedy čekáte, pusťte se do přípravy a ochutnejte výsledek sami!

Připravte si i další recepty, kde je kokos nedílnou součástí:

Kokosky – recept

Domácí kokosky jsou oblíbeným sladkým pokrmem, který si můžete snadno připravit i doma. Ačkoli existuje mnoho variant receptu na kokosky, zde je jeden ze základních receptů, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaši peněženku.

Ingredience na kokosky

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g kokosového moučku
  • 100 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rumové aroma (dle chuti)

Postup na kokosky

  1. V misce rozšlehejte vejce s moučkovým cukrem.
  2. Přidejte vanilkový extrakt a pár kapek rumového aroma.
  3. V druhé misce smíchejte kokosový mouček s měkkým máslem.
  4. Směs zkuste zhutnit do tvaru kuliček. Tím se ujistíte, že je mouček dostatečně vlhký.
  5. K vyšlehaným vajíčkům postupně přisypejte směs kokosového moučku a másla a promíchejte do hladkého těsta.
  6. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte malé kuličky z těsta. Mezi jednotlivými kuličkami nechte dostatek místa, protože kokosky se během pečení rozploští.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C a kokosky pečte asi 10-12 minut, dokud nezezlátnou.
  8. Po vychladnutí můžete kokosky posypat moučkovým cukrem, nebo je ozdobit čokoládovou polevou.

TIPY

  • Při tvorbě kuliček můžete použít též speciální formičku na kokosky, která vám usnadní jejich tvarování.
  • Chcete-li mít kokosky větší, můžete do každého těsta přidat malý kousek čokolády, sušeného ovoce, nebo oříšků.
  • Kokosky jsou krásnou a chutnou přílohou k ranní kávě, čajíku, nebo jako svačinka.

Rychlé kokosky – recept

Kokosky jsou oblíbeným dezertem pro všechny milovníky kokosu a sladkostí. Jsou to rychlé, jednoduché a chutné cukrovinky, které si zamilujete už po prvním kousnutí. Pokud máte rádi kokos, neváhejte vyzkoušet tento jednoduchý recept na rychlé kokosky.

Ingredience na rychlé kokosky

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru
  • 50 ml mléka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • čokoláda na posypání (volitelné)

Postup na rychlé kokosky

  1. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience.
  2. Vejce rozklepneme do mísy a vytáhneme bílky z vajec, ty necháme stranou.
  3. V misce smícháme strouhaný kokos, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. V malém hrnci rozehřejeme mléko společně s máslem, dokud se máslo nerozpustí.
  5. Teplé mléko s máslem přidáme do mísy s kokosem a dobře promícháme.
  6. Následně přidáme i rozklepaná vejce a všechny ingredience důkladně promícháme, aby se vše spojilo dohromady.
  7. Díky máslovému mléčnému roztoku nebude těsto příliš suché, ale současně bude také dostatečně husté.
  8. Poté, co máme hotové těsto, připravíme si plech s pečícím papírem.
  9. Formujeme malé kuličky ze směsi a umisťujeme je na připravený plech.
  10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10-12 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
  11. Po vyndání z trouby necháme kokosky vychladnout.
  12. Pokud chcete, můžete je posypat rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit nejrůznějšími posypkami.
  13. Hotové kokosky můžete ihned podávat nebo si je uložit do uzavíratelné nádoby a uchovávat v lednici až 3 dny.

TIPY

  • Pokud máte rádi ořechy, můžete přidat do těsta nasekané lískové nebo vlašské ořechy.
  • Do těsta můžete přidat i trochu rumu, pro chuť a vůni.
  • Jestliže máte rádi více nasládlý dezert, můžete zvýšit množství cukru.
  • Kokosky jsou také vynikající jako dárek pro přátele a rodinu. Stačí je uložit do krásného krabičky a ozdobit stužkou.
  • Můžete také vytvořit větší kokosovou placku, kterou poté můžete nakrájet na menší kousky.
Kokosky jsou ideální dobrotou pro milovníky kokosu a sladkého.

Nejlepší kokosky – recept

Kokosky jsou oblíbeným dezertem po celém světě. Jsou to sladké kuličky vyrobené z kokosové mouky, cukru, kokosového mléka a dalších ingrediencí, které jsou pečené a poté obalené v mléčné čokoládě nebo posypány kokosem.

Tato malá mlska má plnou chuť kokosu a jsou ideální pro ty, kteří milují sladkosti, ale chtějí zároveň udržovat zdravější životní styl. Zde je nejlepší recept na kokosky, který vám pomůže vyrobit chutné a zdravé kokosky přímo z vaší vlastní kuchyně.

Ingredience na nejlepší kokosky

  • 150 g kokosové mouky
  • 100 g kokosového cukru
  • 100 g kokosového mléka
  • 2 vejce
  • 100 g pšeničné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g hořké mléčné čokolády
  • kokosový olej na vymazání plechu

Postup na nejlepší kokosky

  1. Nejprve si připravte plech na pečení a vymažte ho kokosovým olejem. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse smíchejte kokosovou mouku, kokosový cukr a pšeničnou mouku.
  3. Ve druhé misce rozšlehejte vejce s kokosovým mlékem a vanilkovým extraktem.
  4. Postupně přidávejte suché ingredience do misky s vaječnou směsí a míchejte do hladkého těsta.
  5. Na plech dejte malé hromádky těsta a nechte mezi nimi dostatečný prostor, protože se během pečení rozploští.
  6. Pečte kokosky asi 20 minut, dokud nezhnědnou a nezezlatí se.
  7. Mezitím rozpusťte na páře hořkou mléčnou čokoládu.
  8. Po vychladnutí kokosek je můžete namáčet do rozpuštěné čokolády nebo je posypat strouhaným kokosem.

TIPY

  • Místo pšeničné mouky můžete použít například ovesné vločky nebo mandlovou mouku, abyste udělali kokosky bezlepkové.
  • Pokud se vám nezamlouvá posypání kokosky čokoládou, můžete je také obalit vytlačenými mandlemi nebo sezamovými semínky.

Sněhové kokosky – recept

Sněhové kokosky jsou oblíbeným dezertem především v zimních měsících. Tato sladká dobrota láká na první pohled svou bílou a svěží barvou, která připomíná právě sníh. Věří se, že tyto kokosové kuličky byly vytvořeny právě v období vánočních svátků, avšak recept se dá použít po celý rok.

Ingredience na sněhové kokosky

  • 250 g strouhaného kokosu
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce citronového oleje
  • cca 100 g tmavé čokolády na polevu

Postup na sněhové kokosky

  1. Nejprve rozkvedláme vejce do mísy a přidáme šťávu z jednoho citronu, kůru z jednoho citronu a lžíci citronového oleje.
  2. Všechny tyto ingredience dobře promícháme.
  3. Následně do mísy přidáme strouhaný kokos a po lžících přisypáváme moučkový cukr. Po každém přisypání cukru důkladně promícháme.
  4. Pokud je těsto příliš mokré, můžeme přidat ještě trochu moučkového cukru. Naopak, pokud je těsto příliš suché, můžeme přidat trochu vody.
  5. Když máme těsto hotové, necháme ho asi 30 minut odpočinout v lednici.
  6. Mezi tím předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
  7. Z těsta připravíme malé kuličky o průměru asi 2,5 cm.
  8. Kuličky pokládáme na plech s trochou vzdálenosti od sebe, protože se během pečení ještě rozploští.
  9. Sněhové kokosky pečeme asi 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
  10. Když jsou kokosky hotové, necháme je chvíli vychladit.
  11. Mezitím si můžeme připravit polevu z rozpuštěné čokolády.
  12. Tu můžeme vylepšit například přidáním trochy kokosu nebo nastrouhaného citronu.
  13. Hotové kokosky potřeme čokoládovou polevou a necháme je ztuhnout.

Kokosky z bílků – recept

Kokosky z bílků jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé bílky, které nám zůstaly například po přípravě moučníku. Jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu a jejich exotická chuť určitě potěší každého gurmána. Navíc díky použití kokosového tuku a oleje jsou tyto kokosky zdravější verzí tradiční cukrovinky.

Ingredience na kokosky z bílků

  • 4 bílky
  • 200 g cukru
  • 100 g kokosového tuku
  • 150 g kokosového oleje
  • 200 g strouhané kokosové strouhanky

Postup na kokosky z bílků

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme plech papírem na pečení.
  2. V míse smícháme bílky s cukrem, dokud nevznikne tuhý sníh.
  3. Přidáme kokosový tuk a kokosový olej a dobře promícháme.
  4. Nakonec přidáme strouhanou kokosovou strouhanku a opět promícháme, dokud vznikne hladká hmota.
  5. Pomocí lžičky vytvoříme z těsta malé kopečky na plechu.
  6. Pečeme v troubě asi 12-15 minut, dokud kokosky nezezlátnou.
  7. Hotové kokosky necháme vychladnout a poté můžeme ozdobit čokoládovou polevou nebo posypat další kokosovou strouhankou.
  8. Vychlazené kokosky můžeme skladovat v uzavřené nádobě na chladném místě až týden.

TIPY

  • Pokud nechceme použít kokosový tuk, můžeme ho nahradit máslem.
  • Pro větší chuť můžeme přidat do těsta i nastrouhanou citronovou kůru.
  • Kokosové strouhanky můžeme nahradit mandlemi nebo jinými ořechy.
Kokos je bohatý na nasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdravé fungování mozku a srdce.

Low carb cukroví

Nadbytek cukru v dnešních potravinách má negativní dopady na naše zdraví. Vyšší příjem cukru může způsobovat obezitu, cukrovku a další zdravotní problémy. Proto se stále více lidí obrací k dietě s nízkým obsahem sacharidů, tzv. low carb dietě.

Tato strava se zaměřuje na omezení příjmu sacharidů a nahrazení je vyšším příjmem bílkovin a zdravých tuků. I přes restrikce v jídelníčku existuje mnoho variant různých pokrmů, včetně chutného low carb cukroví.

Low carb cukroví se používá jako alternativa pro tradiční sladké dobroty. Využívá se při low carb dietě, ale také u jiných specializovaných diet, jako například pro diabetiky nebo pro lidi s celiakií. Při přípravě těchto sladkých dobrot se vyvarujeme používání obilovin, rázem se tak zbavíme velkého množství sacharidů.

Low carb cukroví nabízí různé možnosti, od jednoduchých sušenek až po výraznější a pestřejší dezerty. Oblíbené jsou třeba muffiny, dorty, sušenky nebo brownie bez bílé mouky a cukru. Jako sladidlo se používají alternativy jako například stévie nebo erythritol, které mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi a zároveň jsou nízkokalorické.

Co se týče ingrediencí pro přípravu low carb cukroví, využívají se například ořechy, kokosová mouka, bílkoviny z rostlin, kakao, kokosový olej nebo másla z ořechů. Tyto ingredience jsou bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, což činí z low carb cukroví nejen výživově hodnotné, ale také zdravé pro naše tělo.

Díky rostoucímu zájmu o zdravý životní styl a celkově zdravější stravování se stále více oblíbilo přípravu low carb cukroví v domácích podmínkách. Tím si lidé mohou být jisti, že jedí kvalitní suroviny a že jejich jídlo neobsahuje žádné nepřirozené přísady či konzervanty, což může být u koupených sladkostí nejisté.

Low carb cukroví je skvělou alternativou pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a nepřejí si vzdát se sladkých dobrot. Navíc má v porovnání s tradičním cukrovím nižší kalorickou hodnotu a pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni.

Takže když budete mít příště chuť na něco sladkého, vyzkoušejte si připravit vlastní low carb cukroví a uvidíte, že to může být stejně chutné jako tradiční varianty, ale přitom zdravější pro vaše tělo.

Níže najdete tři nápady na low carb cukroví recepty, které můžete vyzkoušet.

Kokosové mandlové makronky – recept

Tento recept obsahuje pouze 3 g sacharidů na porci a je vhodný pro vegetariány.

Ingredience na kokosové mandlové makronky

  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 šálek kokosové mouky
  • 1/2 šálek erythritolu (náhrada cukru)
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na kokosové mandlové makronky

  1. V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku a erythritol.
  2. Ve druhé míse oddělte bílky a žloutky a bílky vyšlehejte do tuha.
  3. Pomalu zašlehejte žloutky do tuha a přidejte vanilkový extrakt.
  4. Postupně přimíchejte směs s mandlovou a kokosovou moukou a dobře promíchejte.
  5. Lehce vytvarujte na plechu malé kuličky.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12–15 minut, dokud nejsou makronky zlatavé.
  7. Nechte vychladnout a podávejte.

Muffiny s borůvkami a mákem – recept

Tato sladká a ovocná náplň je perfektní kombinací s mákem a představuje výborný dezert pro low carb diety.

Ingredience na muffiny s borůvkami a mákem

  • 2 šálky mandlové mouky
  • 1/4 šálku erythritolu
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku naprášeného máku
  • 1 šálek borůvek

Postup na muffiny s borůvkami a mákem

  1. V míse smíchejte mandlovou mouku, erythritol, prášek na pečení a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce a postupně přidejte olivový olej.
  3. Přidejte směs s mandlovou moukou do směsi s vejci a jemně promíchejte.
  4. Přidejte mák a borůvky a znovu promíchejte.
  5. Naplňte muffinové formy těstem tak napůl a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20-25 minut.
  6. Nechte vychladnout a podávejte.

Avokádové brownies – recept

Avokádo je skvělý zdroj zdravých tuků a tento recept na brownies ho využívá jako náhradu za máslo. Obsahuje pouze 3 g sacharidů na porci.

Ingredience na avokádové brownies

  • 1 avokádo
  • 1/2 šálku stevii (náhrada cukru)
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/4 šálku kakaa
  • 1/2 lžičky soli

Postup na avokádové brownies

  1. V míse rozmixujte avokádo a přidejte stevii.
  2. Vejce oddělte a bílky vyšlehejte do tuha.
  3. Ve sklenici promíchejte žloutky, avokádovou směs, mandlovou mouku, kakao a sůl.
  4. Postupně zašlehejte směs s bílky a rovnoměrně rozdělte do vymazané formy na brownies.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut.
  6. Nechte vychladnout a podávejte.
Brownies využívá avokádo jako náhradu za máslo.

Vyzkoušejte také veganské jablečné muffiny. Pokud byste chtěli přeci jenom sladkou dobrotu a nedodržet low carb dietu, připravte si makronky pro začátečníky nebo fazolové brownies.

Tyto tři recepty jsou jen malou ukázkou toho, jak lze skloubit chuťové požitky s dodržováním low carb diety. Pokud hledáte další možnosti, zkuste nahradit cukr náhradou jako je stevie nebo erythritol a používat mandle nebo kokosové produkty namísto obilovin. S trochou kreativity a experimentování můžete vytvořit nekonečné varianty nízkosacharidových dezertů.

Jednoduché vánoční cukroví

Blíží se Vánoce a s nimi i vánoční pečení. Pro mnoho lidí jsou cukroví a jiné sladkosti neodmyslitelnou součástí vánočního období. Pokud máte rádi sladké dobroty a chcete si užít vánoční atmosféru u pečení, máme pro vás pár jednoduchých receptů na vánoční cukroví.

Vanilkové křehké kuličky – recept

Vanilkové křehké kuličky jsou oblíbeným cukrovinkou především v období vánočních svátků. Jejich jemná a křehká chuť láká nejen děti, ale i dospělé, a proto jsou často součástí vánočního cukroví. Připravit je není vůbec složité a můžete tak udělat radost své rodině, přátelům či kolegům.

Ingredience na vanilkové křehké kuličky

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g mletých oříšků (mandle, vlašské ořechy apod.)

Postup na vanilkové křehké kuličky

  1. V misce smícháme mouku, mleté oříšky a cukr moučku.
  2. Vanilkové lusky rozkrájíme na poloviny a vydlabeme z nich semínka.
  3. V misce necháme rozehřáté máslo trochu zchladnout a pak přidáme vejce a vanilková semínka.
  4. Směs s máslem a vejcem postupně vmícháme do suchých ingrediencí, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  6. Po odpočinku z těsta vytvoříme drobné kuličky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut nebo dokud kuličky nejsou zlatavé.
  8. Po vychladnutí můžete kuličky posypat cukrem moučkou nebo pokapat čokoládou.

Medové perníčky – recept

Medové perníčky jsou tradiční vánoční cukroví, které naši předci pekli již od středověku. Jde o sladkou pochoutku, která se stala nedílnou součástí proslulé vánoční atmosféry plné vůní a chutí.

Ingredience na medové perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g medu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup na medové perníčky

  1. Ve větší míse smícháme mouku, skořici a prášek do pečiva.
  2. V hrnci rozehřejeme med, máslo a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Směs s medem postupně vmícháme do suchých ingrediencí, dokud nevznikne těsto.
  4. Vzniklé těsto necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  5. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme perníčky.
  6. Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut nebo dokud nejsou zlatavé.
  7. Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit polevou nebo cukrovým krásněním.

Vanilkové rohlíčky – recept

Pokud patříte mezi milovníky sladkých dobrot, určitě jste už někdy ochutnali vanilkové rohlíčky. Toto lahodné pečivo se v posledních letech stalo velmi populárním, a to díky svému jedinečnému vanilkovému aroma a dokonalé chuti.

Ingredience na vanilkové rohlíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • skořice na posypání

Postup na vanilkové rohlíčky

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, vanilkový cukr a cukr moučku.
  2. Přidejte nakrájené máslo a vše smíchejte do drobivé konzistence.
  3. Přidejte vejce a krátce promíchejte.
  4. Vypracujte těsto a nechte ho v lednici odpočinout asi 30 minut.
  5. Z těsta tvořte menší rohlíčky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
  7. Rohlíčky po upečení ještě teplé posypejte skořicí.
Pokud chcete rychle něco upéct a máte rádi vanilkové aroma, vanilkové rohlíčky jsou správnou volbou.

Tyto jednoduché recepty na vánoční cukroví jsou vhodné i pro začátečníky v pečení. Jistě potěší vaši rodinu nebo hosty na vánočním večírku. Dávejte si pozor na množství cukru v receptech a přizpůsobte ho svému osobnímu vkusu. Nakonec při pečení nezapomeňte na důležité ingredience – lásku a radost z Vánoc. Přejeme vám mnoho úspěchů a sladkých chvilek u pečení.

Za vyzkoušení stojí také tento recept na ořechové rohlíčky. Kdo by chtěl vyzkoušet trochu netradiční cukroví, může se inspirovat receptem na cukroví black forest.

Paleo strava

Paleo strava, známá také jako paleolitická strava či dieta, získává stále více obdivovatelů po celém světě. Je založená na předpokladu, že naše tělo je přizpůsobené k jídlu podobném tomu, které jedli naši předkové v době kamenné. Proto se zaměřuje především na konzumaci potravin, které lidé jedli před vynálezem zemědělství a průmyslové výroby potravin.

Paleo dieta se vyznačuje především konzumací kvalitních bílkovin, zeleniny, ovoce, přirozených tuků a ořechů. Naopak vylučuje potraviny obsahující rafinovaný cukr, průmyslově zpracovaná jídla, obiloviny a mléčné výrobky. Podle zastánců paleo stravy jsou tyto potraviny pro naše tělo cizí a mohou způsobovat různé zdravotní problémy.

Základem paleo stravy jsou tedy maso, ryby, vejce, zelenina a ovoce. Tyto potraviny jsou doporučeny v co nejvíce přirozené formě, bez přídavku chemikálií a umělých látek. Důležitým prvkem je také používání kvalitních přírodních tuků, jako jsou olivový olej, kokosový olej nebo máslo.

Jedním z hlavních argumentů pro paleo dietu je jeho prospěch pro zdraví. Podle zastánců této diety se jedná o přirozený způsob stravování, který podporuje optimální hladiny hormonů, zlepšuje trávení a napomáhá snižovat riziko vzniku různých civilizačních onemocnění, jako jsou cukrovka, obezita, srdeční choroby nebo autoimunitní onemocnění.

Podle mnohých lidí má paleo strava také pozitivní vliv na energii, náladu a produktivitu. Díky vyloučení průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaného cukru dojde k vyvážení hladiny cukru v krvi, což zpomaluje výkyvy nálady a zvyšuje pocit spokojenosti.

Pro mnoho lidí je paleo dieta také způsobem, jak zhubnout a udržet si stabilní váhu. Je totiž založena na konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem, které pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi stabilní a snižují chuť na cukr a sladké.

Samozřejmě, jako u každé diety, existují i určitá rizika a kontroverze spojené s paleo stravou. Někteří kritici upozorňují na možné nedostatky v některých vitamínech a minerálech, které mohou nastat při vyloučení obilovin a mléčných výrobků z jídelníčku. Proto se doporučuje pečlivě plánovat jídla a případně doplňovat nutriční nedostatky vitamínovými doplňky.

Dalším argumentem proti paleo stravě je její vysoká cena. Konzumace kvalitního masa, ryb, zeleniny a ovoce může být pro někoho příliš nákladná, zejména pokud se jedná o organicky pěstované potraviny.

V každém případě je důležité si uvědomit, že každé tělo je individuální a co může vyhovovat jednomu člověku, nemusí vyhovovat druhému. Proto je důležité při přechodu na paleo dietu poslouchat své tělo a přizpůsobit jídelníček vlastním potřebám.

Paleo strava může mít své výhody i nevýhody, ale jisté je, že podporuje konzumaci přirozených a kvalitních potravin. Může být zajímavou alternativou pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví a společně s tím i své stravovací návyky. Je však důležité informovat se o problematice a konzultovat své rozhodnutí se zkušeným odborníkem.

Paleo snídaně

Paleo snídaně jsou jedním z klíčových jídel, které pomáhají udržovat správnou rovnováhu v našem těle a poskytují potřebnou energii na začátek dne. Zde si představíme tři jednoduché a chutné recepty na paleo snídaně.

Ovocná omeleta s kokosovým krémem a medem – recept

Tato snídaně je ideální pro ty, kteří mají velmi málo času na přípravu jídla. Potřebujete pouze pár ingrediencí a několik minut času.

Ingredience na ovocnou omeletu s kokosovým krémem a medem

  • 2 vejce
  • 1 banán
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového krému
  • ovoce dle vlastního výběru (jahody, maliny, borůvky)

Postup na ovocnou omeletu s kokosovým krémem a medem

  1. Vejce ušlehejte s rozdrceným banánem v míse.
  2. Rozehřejte pánvičku s kokosovým olejem a nalijte směs z vejce a banánu.
  3. Opečte z obou stran do zlatova.
  4. Na pánvičce zahřejte med, dokud neztuhne.
  5. Směsí z medu potřete omeletu a posypejte ovocem.
  6. Na konec přidejte kokosový krém a podávejte ještě teplé.

Pečené slané muffiny s avokádem a vajíčkem – recept

Tato snídaně je vynikající kombinací slané a sladké chuti. Avokádo poskytuje tělu zdravé tuky a vajíčko zase potřebné bílkoviny.

Ingredience na pečené slané muffiny s avokádem a vajíčkem

  • 2 avokáda
  • 4 vajíčka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup na pečené slané muffiny s avokádem a vajíčkem

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Avokádo rozkrojte na poloviny a vykrojte.
  3. Na plech položte pečicí papír a položte na něj poloviny avokáda.
  4. Každé vykrojené avokádo naplňte vajíčkem a zakápněte olivovým olejem.
  5. Pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud se vajíčko nezačne roztékat.
  6. Doporučujeme podávat s ovocem a rybami.

Palačinky z mandlové mouky s javorovým sirupem a ovocem – recept

Paleo palačinky jsou alternativou klasických palačinek, které obsahují bílou mouku a cukr. Tyto palačinky jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu a jsou navíc bezlepkové.

Ingredience na palačinky z mandlové mouky s javorovým sirupem a ovocem

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 4 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička medu
  • olej na smažení
  • javorový sirup a ovoce dle chuti

Postup na palačinky z mandlové mouky s javorovým sirupem a ovocem

  1. V míse smíchejte všechny suroviny a vytvořte hladké těsto.
  2. Rozehřejte pánvičku s olejem.
  3. Lžící postupně lijte těsto na pánvičku a z jedné strany opečte do zlatova.
  4. Potom opačnou stranu dozlatova, dokud nemáte vytvořené palačinky.
  5. Podávejte s javorovým sirupem a ovocem dle chuti.
Paleo snídaně poskytují potřebnou energii na začátek dne.

Vyzkoušejte i další zdravé snídaně. Paleo snídaně jsou nejen zdravé, ale i chutné. Vyzkoušejte tedy některý z těchto receptů a udělejte si radost na začátek dne.

Paleo dezerty

Ačkoli může být paleo strava považována za náročnou a omezující, existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat sladkosti a dezerty, aniž bychom museli porušit pravidla této diety. Některé paleo dezerty jsou dokonce zdravější alternativou k tradičním dezertům plných rafinovaného cukru a nezdravých tuků.

Zde je pět nádherných paleo dezertů, které budou potěšením pro chuťové buňky, aniž byste museli porušit svou paleo stravu.

Paleo čokoládové kokosové bonbóny

Tyto lahodné bonbóny jsou zdravější verzí tradičních čokoládových bonbonů a jsou snadné a rychlé k přípravě. Budete potřebovat kokosový olej, med, kakaový prášek a kokosový krém. Nejprve rozehřejte kokosový olej a med na mírném ohni, dokud se nespojí. Přidejte kakaový prášek a promíchejte, dokud se nevytvoří hladká směs.

Poté přidejte kokosový krém a znovu promíchejte. Směs nalijte do silikonových formiček nebo na plech vyložený pečícím papírem a nechte ztuhnout v lednici. Po vychladnutí můžete bonbóny ozdobit například kakaovým práškem nebo strouhanou kakaovou čokoládou.

Paleo jablečný crumble

Tento dezert je perfektní pro podzim, kdy jsou jablka v sezóně. Budete potřebovat jablečný krém, mandlový mouku, kokosový olej, med, skořici a ořechy. Nejprve rozehřejte kokosový olej a med na mírném ohni, dokud se nespojí. Přidejte mandlovou mouku a skořici a promíchejte, dokud se nevytvoří drobící těsto.

Jablka nakrájejte na plátky a pokládejte je do pekáčku. Na plátky jablek následně rozložte drobící těsto. Posypte ořechy a pečte asi 20 minut na 180 °C, dokud crumble nezezlátne. Podávejte s kokosovým krémem nebo kokosovým jogurtem.

Paleo chia pudink s jahodami

Tento dezert je výbornou alternativou k tradičnímu pudinku z cukru a mléka. Budete potřebovat chia semínka, kokosové mléko, vanilkový extrakt, med, jahody a kokosové lupínky na ozdobu. Nejdříve smíchejte v misce chia semínka, kokosové mléko, vanilkový extrakt a med. Nalijte směs do skleniček a nechte v lednici ztuhnout minimálně hodinu. Před podáváním ozdobte jahodami a kokosovými lupínky.

Paleo ovocné mísy s müsli

Tento dezert je zcela přirozený a zdravý a můžete ho sníst kdykoli ve dne. Budete potřebovat různé druhy čerstvého ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, banány, kiwi, ananas, granátové jablko, avokádo, nebo jakékoli další ovoce, které máte rádi.

Připravte si také müsli z nepražených ořechů, semínek a sušeného ovoce, jako jsou brusinky nebo rozinky. Ovoce nakrájejte na kousky a mixujte v misce. Müsli rozprostřete na vrch a podávejte s kokosovým jogurtem.

Paleo kokosové šlehačky s čokoládovou polevou

Tato dezertní předloha je jednoduchá a zdravá alternativa pro tradiční dorty a nanuky. Budete potřebovat kokosový krém, med, vanilkový extrakt a čokoládovou polevu. Nejprve otevřete konzervu kokosového krému a nechte jej vzduchem vychladit. Poté přidejte med a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud nevznikne šlehačka.

Poté směs nalijte do formiček a dejte do mrazáku na minimálně 30 minut. Mezitím si připravte čokoládovou polevu z rozpuštěného kokosového oleje a kakaového prášku. Po ztuhnutí šlehaček je můžete polít polevou a ozdobit kokosovými lupínky.

Paleo chia pudink je výbornou alternativou k tradičnímu pudinku z cukru a mléka.

Za vyzkoušení stojí také veganský tapiokový pudink. Vyzkoušejte tyto nádherné a zdravé paleo dezerty a uvidíte, že i při dodržování paleo stravy si můžete vychutnat sladkosti, aniž byste museli porušit pravidla svého jídelníčku.

Paleo recepty

Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé rozhodují pro paleo stravu, je hledání cesty k lepšímu zdraví a snížení rizika různých onemocnění. Paleo recepty jsou založené na potravinách bohatých na živiny a antioxidanty, což pomáhá zlepšit funkci imunitního systému, zdraví srdce a trávení.

Níže jsou některé oblíbené recepty, které můžete vyzkoušet, pokud se rozhodnete přejít na paleo stravu.

Pečené vaječné muffiny se špenátem a pancettou

Pro přípravu tohoto receptu si rozehřejte troubu na 190 °C. Ve formičkách na muffiny smíchejte nakrájený špenát, drobně nasekanou pancettu a rozbitá vejce. Přidejte sůl, pepř a další oblíbené koření. Peč 15-20 minut, dokud se vejce nesmrskne.

Avokádové toasty s pestem z bazalky a rajčaty

Vydlabejte střed z avokáda a roztlačte ho v misce vidličkou. Přidejte pesto z bazalky a promíchejte. Narovnejte toast a na něj přidejte plátek rajčete a avokádovou směs. Posypte himalájskou solí a čerstvým koriandrem.

Losos na grilu s glazurou z javorového sirupu a chilli

Smíchejte strouhané chilli, javorový sirup a česnek a potřete touto směsí lososa na grilu. Grilujte, dokud ryba nezačne připomínat dortu.

Kuřecí řízek s kokosovým obalem

Kuřecí prsa nařežte na plátky a zabalte do kokosových strouhanek. Osmažte na pánvi s kokosovým olejem, dokud nejsou plátky řízků zlatohnědé.

Veganské curry s cuketou a brokolicí

V hrnci rozpusťte kokosový olej a přidejte cibuli a česnek. Přidejte kari koření a restujte, dokud se nevytvoří vůně. Přidejte nakrájenou cuketu a brokolici spolu s kokosovým mlékem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Podávejte s polívkou z čerstvého koriandru.

Paleo smoothie s ovocem a semínky

V mixéru rozmixujte kokosové mléko, banán, broskve, mandle a chia semínka. Přidejte led a mixujte, dokud nebude smoothie husté a krémové.

Připravte si také veganský francouzský toast nebo zeleninové smoothie!

Paleo strava nemusí být jen o nudných a omezených jídlech. Tyto recepty ukazují, že může být velmi chutná a pestřejší, než by se mohlo zdát. Zkombinujte různé druhy masa, zeleniny, ovoce a semínek a vytvořte si svůj vlastní jídelníček paleo receptů. A díky jejich vysokému obsahu živin a nízkému příjmu škodlivých látek, se budete cítit zdravější a plní energie.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang