BABY FOOD

PLUM PIE / ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

23.8.17

Švestky, jablka, meruňky, broskve (vlastně všechny peckovice a malvice) jsem ze svého jídelníčku vynechávala dobrých čtyři a půl roku kvůli potravinovým alergiím. A to často i ve vařené nebo jinak tepelně zpracované podobě, která by mi vlastně neublížila. Ale víte jak - pro jistotu! 
Věděla jsem, že tělo (především střeva) po změně jídelníčku na paleo potřebuje čas, než se zahojí. A to čekání se vyplatilo. Aleluja - protože letošní léto si užívám všeho a to i v tom syrovém stavu, ze kterého bych ještě před rokem a půl stoprocentně otekla..
No a tak tady je - švestkový koláč. Bez mouky, bez lepku, bez cukru. Tentokrát slazen odvarem ze stévie, která mi roste na balkóně. 
Recept vznikl navíc v menší spolupráci s obchodní sítí Sklizeno. Protože Sklizeno je tím správným místem, pokud preferujete kvalitní a zdravé potraviny. To jsem věděla už od počátků, kdy se v Praze otevřela první kamenná prodejna. No a jelikož upřímně do Sklizena ráda chodím a vracím se (nejčastěji pro Světničkovo kuřecí maso), spojila jsem příjemné s užitečným. 
Sklizeno totiž dávno rozběhlo i eshop, takže si můžete dopřát dovoz kvalitních potravin až přímo k vašim dveřím (samozřejmě pokud je vaše bydliště v místě spádu). A to je dobré vědět, nebo ne? :)
Pozn. pro mé Rychnováky: Zavezou vám nákup v chladícím boxu i do Rychnova, Lična či Solnice :) Teda alespoň to tvrdí na webu, tak to vyzkoušejte a dejte vědět ;)
Ingredience:
1/2 hrnku lněných semínek - namletých do mouky
8 lžic ghí/bio másla 
-jak si vyrobit domácí ghí najdete zde
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1 lžička vanilky
cca 10 švestek - rozpůlené a nakrájené na plátky/měsíčky
4 lžičky odvaru ze sušené/čerstvé stévie

3 lžíce ghí
1 lžička skořice
4 lžičky odvaru ze stévie
Postup:
Předehřejte si troubu na 180° a vymažte formu na koláč kokosovým olejem/ghí. Zalijte 1 lžičku čerstvé/sušené stévie zhruba 150 ml převařené vody a nechte chvilku vyluhovat. Vypeckujte očištěné a omyté švestky a pokrájejte je na měsíčky. Smíchejte mandlovou moukou a rozemletá lněná semínka. Přidejte jedlou sodu, skořici, vanilku. Směs přendejte do mixéru, přidejte ghí a nechte ho zapracovat do směsi. Poté přidejte vajíčka a sůl a znovu propracujte v mixéru. Vzniklé těsto vložte do formy na koláč a poklaďte švestkami. Pečte 40 minut. Mezitím si smíchejte vajíčko se změklým ghí, skořicí a 4 lžičkami odvaru ze stévie. Po 40 minutách vyndejte koláč z trouby a potřete ho připravenou směsí a pečte dalších 20 minut při 150°. 
Dobrou chuť,
Míša

You Might Also Like

2 komentářů