PALEO

CHOCOLATE MOUSSE CAKE / NEPEČENÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT

10.8.17

Tohohle nepečeného čokoládového krasavce dělám už delší dobu. Vlastně byl u mě k zakoupení i na obou ročnících Food Blog Marketu či Vánočním marketu v The Senses. Připravila jsem ho kamarádce na svatbu a teď jsem ho připravila také pro svou mamku k narozeninám. A upletla také věnec z levandulí z její zahrádky, který ho zdobil, to aby zbylo něco na památku... :) Škoda jen, že jsem nestihla vyfotit dort pořádně v řezu.
Dort lze jednoduše připravit také v raw verzi - jen je potřeba dbát na teplotu lázně, ve které se rozehřívá kakaové máslo a domácí čokoláda a pak také na nahrazení 85% (a více) čokolády. Pokud dort připravuji ve větším množství/více porcí, sahám po hlubokém plechu obdélníkového tvaru - na tuto velikost je potřeba dvojnásobek ingrediencí. A pokud dort připravíte podle postupu níže v klasické kulaté formě - je lepší menší průměr. 
Ingredience:
Korpus:
100g mandlí
100g kešu ořechů - dle chuti ale použijte třeba i pekanové, oloupané lískové ořechy
10 vypeckovaných datlí 

Těsto:
1/2 středně velké cukety - cca 150g
1 avokádo
2 menší banány
50g 100% čokolády - nebo alespoň 85% a více 
- v případě raw verze nahraďte kokosovým olejem a větším množství kakaového prášku
5 lžic raw kakaového prášku
3 vrchovaté lžíce kokosového oleje
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového prášku
špetka soli

Čokoládová poleva:
domácí čokoláda - dle postupu zde
2 lžíce mandlového másla
Postup:
Připravte si dortovou formu. Spodek formy vyložte pečícím papírem a kulatý kraj potravinovou/cukrářskou fólií, kterou vyhlaďte. Zkuste si s tím vyhrát - ne jako já ;) V mixéru si rozmixujte mandle, kešu, kokosový olej, datle. Stačí i nahrubo, ale směs by měla být lehce lepkavá. Směs vtlačte a zarovnejte do připravené formy a dejte prozatím stranou vychladit do lednice. 
Do vodní lázně si dejte rozehřát kakaové máslo s kokosovým olejem a čokoládou, přidejte kakaový prášek a špetku soli a rozpusťte v čokoládový krém. Mezitím si v mixéru rozmixujte dohladka cuketu, avokádo, banány, kokosové mléko, skořici a vanilku. Do této cuketové směsi přidejte rozehřátý čokoládový krém a znovu důkladně promixujte. Poté směs jen jednoduše vylijte na korpus, zarovnejte zvrchu špachtlí či nožem. Dejte chladit nejlépe přes noc (nebo alespoň na 4-6 hodin). Poté si připravte čokoládovou polevu dle postupu v odkazu na starší recept a vmíchejte mandlové máslo. Čokoládou zalijte dort a nechte klidně skapat přes kraje. Zbylou čokoládu vlijte do silikových formiček na led/čokoládu a dejte zamrazit. Ještě než čokoláda ztuhne, dort si ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy a třeba kakaovými drcenými boby. Nejchutnější variantou je pro mě lesní směs. A dejte znovu chladit alespoň na 1 hodinku. 
Dobrou chuť, 
Míša

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Jeee zrovna si říkám, že jsem žádný čokoládový dort douh nedělala a tohle vypadá naprosto luxusně, takže si hned tisknu recept! Díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím :) určitě dejte vědět, jak se povedl a jestli chutnal ;)

      Vymazat