DIY

CHEESY SAVOY CABBAGE CHIPS / KAPUSTOVÉ SÝROVO-NESÝROVÉ CHIPSY

12.5.17

Kapustové sýrovo-nesýrové chipsy. Jak většina mohla vidět u mě na Instagramu, tak si je přidávám klidně jako součást jídla - do salátu, do kari :D no a nebo je nejlíp sním rovnou z trouby či sušičky. Tak jdem na to.
Kapusta. Sice je teď po hlavní sezóně kapusty, která trvá od listopadu do února. Ale lze ji zakoupit během celého roku jak na trzích tak v supermarketech. Obsahuje velké množství vitamínů A, C, D, E, také fosfor, hořčík, vápník a selen. Při nákupu si dejte především pozor na to, aby nebyla nahnilá a ovadlá. 
Sýrovo-nesýrová varianta je chuťově úplná pecka. Ale chápu, že ne vždycky je tolik času na sušení atd.. Takže jsem pro vás připravila i zrychlenou variantu, na kterou hodně často sahám v případě kadeřávkových listů - ale funguje to skvěle i v případě kapustových listů. 
Serving: 2 sheets
Prep time: 5 mins + time for cashew soaking
Bake time: 6-7 hours
Ingredience:
1 kapusta - hlavně vnější listy
1 hrnek kešu ořechů - koupíš zde
- předem odmočených alespoň 2-4 hodiny
4 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička hořčice bez cukru a éček
2 šalotky
1 stroužek česneku
1/4 lžičky kurkumy
1 lžička soli - popřípadě více podle chuti
špetka pepře
1/2 hrnku vody

Zrychlená varianta:
1 kapusta - nebo je skvělý také kadeřávek
4 lžíce lahůdkového droždí
špetka chilli vloček
sůl, pepř
olivový olej
Postup:
Kapustu si omyjte, osušte a otrhejte listy. Omytými kuchyňskými nůžkami si vystříhejte chipsy větší velikosti, pracujte pouze s listy a tvrdé stonky vyhoďte. Takto nastříhané chipsy si přendejte do větší mísy a dejte stranou. V mixéru si rozmixujte odmočené kešu ořechy s lahůdkovým droždím, přidejte šalotku, česnek, sůl, pepř, kurkumu a trochu vody. Mixujte do hladké konzistence a postupně přidávejte zbytek vody. Popřípadě si dochuťte dle potřeby. Takto vzniklou "sýrovou" omáčku nalijte do misky s nastříhanou kapustou a listy v ní pečlivě obalte. A teď buď naskládejte na sušící pláty, posypte navrch trochou lahůdkového droždí a sušte zhruba 6-7 hodin. Nebo chipsy vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Také posypte navrch trochou lahůdkového droždí. A pečte na 40° minimálně 7 hodin/přes noc. Pokud nebudete chtít být trpěliví a nebude vám vadit, že se vytratí pečením hodnotné látky, tak pečte rovnou na 100° minimálně 1 hodinu a v půlce času je obraťte. 

Zrychlená varianta: 
Připravte si kapustové chipsy úplně stejně jako v postupu výše. Zakápněte je v misce 2 lžícemi olivového oleje, přidejte sůl, pepř a chilli a pořádně promíchejte. Vyložte jednotlivé chipsy vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Zasypte vydatně lahůdkovým droždím a pečte na 180°zhruba 20-30 minut, aby byly hezky křupavé :)

Dobrou chuť, 
Míša

You Might Also Like

0 komentářů