Mazanečci bez lepku, bez obilovin. A přitom lehce vláčné.

Počet porcí: 12 muffinů

Doba přípravy: 90 minut

Doba pečení: 25 minut

img_0386-3749917

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku namletých kešu ořechů – pokuste se co nejjemněji na mouku
  • 1 hrnek kokosové mouky 
  • 1/2 hrnku tapiokového škrobu
  • 2 žloutky od šťastných slepiček
  • 1 malý hrnek kokosového mléka 
  • 1 lžička prášku do pečiva – bez lepku a fosfátů
  • 2 lžíce „karamelové směsi“ do čoko bonbonů (rozmixováno cca 8 datlí, 1 lžička koko oleje, vanilka a špetka soli)
  • mandlové lupínky na posypání
img_0390-1105303

Paleo muffiny – postup

Nejdříve si připravte kvásek. Ohřejte lehce kokosové mléko, aby bylo vlažné. Přidejte med, zamíchejte a přidejte rozdrolené kvasnice a dejte vzejít na teplejší místo zhruba na 15-30 minut. Mezitím si vyšlehejte ghí a žloutky.

Do této směsi přidejte „karamelovou směs“ a znovu prošlehejte. Směs přendejte do velké mísy, přidejte citrónovou kůru, kvásek, kokosovou mouku, tapiokový škrob a přes sítko namleté kešu ořechy, sůl a prášek do pečiva.

Vypracujte těsto, které bude lehce řidší (ale ne hodně tekuté) a dejte vykynout na teplejší místo zhruba na jednu hodinu. Pak si předehřejte troubu na 180° na horní dolní ohřev. Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky.

img_0387-1972306

Těsto naporcujte pomocí lžíce do jednotlivých forem a naplňte je téměř po okraje. Pomažte vajíčkem, zasypte mandlovými lupínky a dejte péct na 180° deset minut. Teplotu poté snižte na 150° a pečte dalších 15 minut.

Poté troubu vypněte a pootevřte dvířka trouby, aby chladla postupně a muffiny v ní nechte dalších 15 minut. Vyndejte a servírujte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang