MAIN DISH

PALEO SCHNITZELS / MANDLOVÉ ŘÍZEČKY

8.3.17

Kdo mě sleduje na Instagramu tak ví, že si děláme řízečky celkem často. Tyhle jsou samozřejmě bez mouky a řeknu vám, není to žádná velká věda. A přitom výsledek maximálně zaručený. Jak už zní z nadpisu, hlavní roli hrají mandle. A já vám můžu slíbit, že příprava těchto řízečků je daleko jednodušší a rychlejší než klasika. No a o tom, že jsou takto připravené řízečky i zdravější snad polemizovat ani nemusím :)))
Postupů jsem zkoušela více, od obalování tapioka-vejce-mandle, přes samotné mandle. Od smažení na sádle po pečení. A prostě za mě stále vyhrává ta nejjedodušší kombinace - mandle+pečení. Tak šup na to.. 
Servings: 35 mini pieces
Prep time: 15 mins
Bake time: 15 mins
Ingredience:
500 g bio kuřecích stehenních řízků 
- sice jsou pracnější na opracování, ale za to šťavnatější než prsní
cca 6 lžic mandlové mouky/podrcených mandlí 
3 lžičky grilovací směsi bez přidaného cukru a éček 
(zkontrolujte složení;)) - nebo zvolte vlastní směs - například sladkou papriku, sůl, sušený koriandr, drcený kmín, pepř

Postup:
Předehřejte si troubu na 180° a plech si vyložte pečícím papírem. Očistěte maso a nakrájejte na mini řízečky. Mně vychází z 500 g kolem 35 kousků. V misce si smíchejte mandlovou mouku s kořenící směsí a řízečky v tom pořádně obalte. Směs na maso stlačujte, aby na něm hezky držela. Přendávejte obalené řízečky na připravený plech a pečte 15-18 minut. Neotáčejte. Zhruba po 15 minutách budou hezky zlatavé ;) Servírujte řízečky s domácí majonézou, zeleninovými hranolkami, salátem nebo pyré. 
Řízečky jsem připravovala i na Vánoční brunch, kde jsem je servírovala například na listu římského salátu s batátovým vánočním salátem. 

Obalit do mandlové směsi samozřejmě můžete jakýkoliv druh masa. Výborná je také obalená vepřová panenka v celku pečená při 180° 20 minut a nebo kousky lososa ;) 
Dobrou chuť,
M. 

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Díky za skvělý tip a za skvělý blog. Obdivuju, že jste se do Whole30 pustila při dítěti. Já knihu četla před nějakou dobou, i kuchařky a s tím nápadem jsem koketovala, ale kvůli synkovi a práci s napjatějšímu rozpočtu při stavbě domu a tak jsem se do toho pořádně zatím nepustila. Tak se alespoň po krůčcích snažím rodině postupně upravit nějaká jídla a omezovat pečivo a vymýšlet "zajímavější" jídla než je chleba se šunkou a tousty a párky, pěstovat hodně vlastního ovoce a vymýšlet dezerty bez cukru a mouky. Už se těším na cuketovou sezonu (pěstuji je na zahradě) a na cuketové špagety, koupila jsem na ně i škrabku... s kupovanými omáčkami to bude zdravé, ale přitom extra rychlé a výživné jídlo a to potřebuji. Řízečky v troubě děláme hodně často, kvůli synkovi vyrábím domácí rybí prsty (aby jedl ryby... ještě budu dělat tu Vaši mixovanou lososovou polévku) a tak při nejbližší příležitosti jdeme do varianty s mandlovou moukou, to mne vážně nadchlo, díky moc, tušila jsem, že by to přece nějak mělo jít, ale nebyl čas ani prostředky moc experimentovat... no a kdybyste pro mne měla nějaký spásný tip, jak vyrobit cuketové placičky, ale bez spousty klasické strouhanky, tedy víc paleo, taky by mi to pomohlo. Syn (3 roky) mi moc nejí zeleninu (kromě mixovaných polévek, už jich kvůli němu umím dobrých a chutných 30 druhů), ale tohle dává. Jen musí být křupavé. Zkoušela jsem cukety solit a dostat z nich veškerou vodu a dělat v troubě apod., ale bez strouhanky jsem zatím křupavosti nedosáhla :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuju moc za tak milý komentář :) Jste skvělá, že se do toho postupně pouštíte. Řízečky určitě vyzkoušejte, chutnají všem řízkomilům ;) Co se týče cuketových placek, tak ty dělám celkem často. Většinou nastrouhám 1/4-1/2 cukety, 1/2 mrkve a smíchám s mandlovou moukou a tapiokovým škrobem a přidám koření. A pak je dělám na pánvi na domácím ghí (přepuštěném másle). Někdy je pak ještě Lauře potřu lučinou. A tady máte odkaz na recept na jedny mrkvové: http://www.yummymummyfoodie.cz/2017/04/carrot-pancakes-mrkvove-slane-livance.html
      A ještě jsem chtěla jenom dodat, zkuste si nadělat i domácí pesta - na ty cuketové nudle ;) Je to v létě daleko chutnější a svěžejší než omáčky. :)

      Vymazat
    2. To je paráda, mockrát Vám děkuji! Sehnala jsem si tapiokový škrob a už dozrály cukety, takže byla první možnost to zkusit. Cukety jsem nastrouhala najemno, k nim trochu najemno nastrouhaných brambor, protože mrkev zrovna v ledničce nebyla. Ze všeho jsem pečlivě vymačkala vodu. Přidala vejce a ochutila (u nás lžičkou Korma pasty) a pak jsem dala hodně mandlové mouky a trochu škrobu. Placičky jsem dělala v troubě, pokapané přepuštěným máslem, jinak to ani neumím. Vypekly se parádně dokřupava a křupaly mnohem víc než klasické strouhankové (dělala jsem paralelně oboje pro jistotu, aby mi to syn jedl)... jen jsem jim musela nechat v troubě trochu víc času a některé trochu rozplácnout, aby byly tenčí (měla jsem spíš bochánky než placky). Tříletý syn si na nich pochutnával se svým oblíbeným kečupem a byl spokojený. Mockrát Vám děkuji.

      No a pesta zbožňuji. Z medvědího česneku, pampelišek, křezu, klasické bazalkové,... jen moje rodina to nadšení už tolik nesdílí :-D Takže proto klasické "červené" omáčky...

      Vymazat