DIY

CHOCOLATE / ČOKOLÁDA

20.2.17

Čokoláda byla jedním z prvních receptů, které jsem vám sdílela. A tak bych vám ji ráda připomněla a trochu přilepšila :) Původní recept byl u karamelových čoko bonbonků. Přiznám se, že dříve jsem dělala čokoládu celkem často - prostě jsem ji vylila na tácek vyložený fólií, obsypala kokosem, ořechama a dala do mrazáku. Poslední třičtvrtě rok jsem ji ale připravovala jen na markety, kde jsem ji používala jako poslední vrstvu na můj raw čokoládový dort (recept pro vás chystám :)), po kterým se vždycky hrozně zapráší.. 
Čokoláda:
1/4 hrníčku kokosového oleje
1/4 hrníčku kakaového másla - koupíte např. zde 
1 lžíce kokosové nektaru 
- použila jsem tento; ale použít můžete i med, javorový, datlový sirup, stévii
4 lžíce raw kakaového prášku
1/8 lžičky soli (používám himalájskou)
1/4 lžičky vanilkového extraktu
1/2 hrnku lískových ořechů nebo 3 lžíce lískooříškového másla (nebo mandlového
- vyrobte si sami a nebo kupte zde, zde

Postup:
Čokoláda jde udělat i bez oříškového másla, ale s ním je to prostě top! a musíte to vyzkoušet na porovnání ;) Nejprve se pusťte do přípravy lískooříškového másla. Dejte ořechy péct rozprostřené na plechu na 150°C zhruba na 15 minut - stejně jako při výrobě domácí nutelly. Ořechy párkrát v troubě promíchejte. Nechte je vychladnout. 
Mezitím si vložte do vodní lázně větší hrnek. A na mírném ohni nechte v tomto hrnku rozpustit kokosový olej a kakaové máslo. 
Zpátky k ořechům. Pokud jste zvolili neloupané ořechy, jednoduše je teď promněte v rukou, slupka tím půjde dolů. Oloupané ořechy vložte do mixéru spolu se špetkou soli a mixujte s občasnými pauzami na stírání, dokud nezískáte konzistenci tekutějšího oříškového másla. Pokud nevlastníte úplně nejvýkonnější mixér, pomůže, když k ořechům přidáte i trochu kokosového oleje. 
Jakmile bude olej a máslo rozpuštěné, vypněte sporák a přimíchejte kokosový nektar, kakao, vanilku, sůl a oříškové máslo a míchejte metličkou dokud se vše krásně nespojí. 
Takto teplou čokoládu vylijte na tácek, do silikonové formy na pralinky (nebo na led) a dejte do mrazáku zhruba na jednu hodinu. V mrazáku čokoládu můžete uchovávat až jeden měsíc. 
A nebo do čokolády namočte ovoce. Když jsem máčela jahody, udělala jsem celkem 3 vrstvy, aby to hezky křupalo :)) Každou vrstvu jsem nechala vždy ztuhnout na 5 minut v mrazáku. Ovoce v čokoládě pak uskladněte v lednici a spotřebujte nejdéle do 3 dní. 

You Might Also Like

0 komentářů