Krémová lososová polévka

Tohle je tip pro všechny, kteří se ještě nikdy neodvážili pustit do vánoční rybí polévky. Nicméně, tahle polévka je vážně rychlá a snadná. Ideální, pokud chcete trochu obměnit repertoár vánočních polévek jako zelňačka, hrášková polévka a další.

V tomto článku se dozvíte o zdravotních přínosech lososa a najdete zde různé varianty krémové lososové polévky. Který si vyberete?

Losos

Losos je nutriční zdroj, který má několik působivých zdravotních účinků. Konzumace alespoň dvou porcí týdně vám pomůže uspokojit potřebu živin a snížit riziko několika onemocnění. Kromě toho je losos chutný, sytý a všestranný.

Zařazení této tučné ryby jako pravidelné součásti vašeho jídelníčku může velmi dobře zlepšit kvalitu vašeho života a zdraví.

Pečený losos je jedním z nejoblíbenějších úprav a v závislosti na receptu i nejjednodušších způsobů podávání lososa. Standardním způsobem pečení lososa je předehřátí trouby na 175 °C a pečení lososa po dobu nejméně 12 minut. Pokud ho chcete mít opravdu propečeného, můžete ho péct až 15 minut.

Lohikeitto – recept

Lohikeitto je krémová finská rybí polévka z lososa, která je ve Švédsku známá také jako laxsoppa. Kromě kousků lososového filé se do ní tradičně přidávají i na kostičky nakrájené brambory a mrkev, které se vaří v aromatickém máslovém vývaru s přídavkem rybího vývaru a smetany. Tuto uklidňující lososová polévku s koprem připravíte za půl hodiny.

Ingredience na lohikeitto

  • 500 g lososa
  • 400 g pevných brambor
  • 3 pórky
  • 3 mrkve
  • 1,2 litru rybího vývaru
  • 200 ml tučné smetany
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 citron
  • sůl a pepř

Postup na lohikeitto

  1. Nakrájejte pórek na tenké proužky a dobře ho omyjte. Oloupejte a nakrájejte mrkev a nakrájejte brambory na kostičky. Čerstvého lososa nakrájejte na velké kostky. Kopr nasekejte nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci orestujte pórek a mrkev nakrájenou na plátky na másle nebo olivovém oleji.
  3. Jakmile se objem pórku zmenší na polovinu, přidejte brambory a rybí vývar. Dochuťte solí a černým pepřem. Duste 15 minut na mírném ohni, dokud nejsou brambory uvařené.
  4. 10 minut před podáváním přidejte kousky lososa a smetanu. Vařte na mírném ohni 3-5 minut, dokud není losos uvařený. Smetana by se neměla vařit. Zavřete pokličku a počkejte dalších 5 minut.
  5. Na závěr přidejte čerstvý kopr. Podávejte na míse a podle chuti ozdobte dalším koprem, černým pepřem a pokapejte citronovou šťávou.
Lohikeitto je tradiční finská polévka.

Finská rybí polévka se smetanou – recept

Hřejivá, sytá a naprosto vynikající – tak bychom popsali tuto finskou polévku z lososa (Lohikeitto). Tato krémová lososová polévka je ideální pro chladné zimní večery a je tak dobrá, že se nezastavíte jen u jedné misky.

Ingredience na finskou rybí polévku se smetanou

  • 30 g nesoleného másla
  • 1 velký pórek, jemně nakrájený (pouze bílá část)
  • 1 středně velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 5 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na centimetrové kostky (asi 400 g)
  • 1,25 (5 šálků) litrů rybího vývaru
  • 450 g filetů z lososa, stažených z kůže a nakrájených na 2,5 cm kostky
  • 150 ml dvojité smetany (hustá smetana)
  • 1 svazek kopru, nahrubo nasekaný (asi 75 g)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na finskou rybí polévku se smetanou

  1. Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozpusťte máslo a na mírném ohni 7-8 minut restujte pórek, dokud nezměkne.
  2. Do hrnce přidejte mrkev a brambory a zalijte je rybím vývarem. Pokračujte ve vaření po dobu 10 minut, dokud nejsou brambory téměř měkké.
  3. Do hrnce přidejte kousky lososa a dvojitou smetanu a vařte 3-4 minuty, dokud není losos uvařený.
  4. Vmíchejte kopr a povařte další minutu. Podle chuti dochuťte a podávejte s dalším koprem navrchu a případně s trochou citronové šťávy.
Hlavními ingrediencemi polévky Lohikeitto jsou losos, brambory, cibule, kopr a smetana.

Recept na rybí polévku z filé

Tato jednoduchá rybí polévka se připravuje ze základních surovin a trvá jen něco málo přes 20 minut. Jemné, téměř krémové kousky lososa jsou uloženy ve vývaru plném chuti s bramborami, mrkví a čerstvým koprem. Polévku doplňuje kapka citronové šťávy.

Ingredience na rybí polévku z filé

  • extra panenský olivový olej
  • 4 zelené cibulky, nakrájené
  • ½ zelené papriky, nakrájené na kousky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 30 g čerstvého kopru, rozdělená, nasekaná
  • 5 šálků kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 500 g zlatých brambor nakrájených na tenká kolečka (nejlépe pomocí mandolínového kráječe)
  • 1 mrkev, nakrájená na tenká kolečka (nejlépe pomocí mandolínového kráječe)
  • 1 lžička suchého oregana
  • ¾ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • kuchyňská sůl a černý pepř
  • 500 g filet z lososa, bez kůže, nakrájený na velké kusy
  • kůra a šťáva z 1 citronu

Postup na rybí polévku z filé

  1. Ve velkém hrnci zahřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje, dokud se z něj nezačne kouřit. Přidejte zelenou cibulku, papriku a česnek a za častého míchání vařte na středním plameni, dokud se nerozvoní (asi 3 minuty). Přidejte ½ čerstvého kopru a míchejte dalších 30 sekund.
  2. Nyní přidejte vývar, brambory a mrkev. Přidejte koření a dochuťte košer solí a černým pepřem. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a vařte 5 až 6 minut nebo dokud brambory a mrkev nezměknou.
  3. Lososa ochuťte košer solí a opatrně ho přidejte do hrnce s vařící polévkou. Snižte teplotu a vařte několik minut, dokud není losos propečený, asi 3 až 5 minut nebo dokud není uvařený a snadno se vločkuje.
  4. Vmíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu a zbylý kopr.
  5. Přendejte lososovou polévku do misek. Podávejte s oblíbeným křupavým chlebem.
Losos polévce dodává jedinečnou chuť a strukturu.

Skandinávská rybí polévka – recept

Vyzkoušejte tuto tradiční norskou rybí polévku v chladném podzimním dni. Vyberte si svou oblíbenou rybu, buď tresku obecnou nebo vlka obecného, všechny se do polévky hodí. Recept pro 4 porce zabere necelou hodinu.

Ingredience na skandinávskou rybí polévku

  • 200 g filet z tresky skvrnité nebo dle výběru
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petrželky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • 1 vývar z rybího masa
  • 0,5 ks citronů
  • 2 ks vaječného žloutku
  • 1 dvojitá smetana
  • sůl
  • pažitka, čerstvá
  • 1 plátek celeru
  • 0,5 lžíce kari
  • 0,25 lžíce kajenského pepře

Postup na skandinávskou rybí polévku

  1. Rybu nakrájejte na kostky, mrkev, celer a kořenovou petrželku na polovinu.
  2. Zbývající část mrkve nakrájejte na plátky.
  3. Rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a přidejte rybí vývar, polévku míchejte, dokud není hladká.
  4. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a nechte ji asi 15 minut vařit.
  5. Zeleninu z polévky vyjměte.
  6. Vymačkejte citronovou šťávu a rozmíchejte ji spolu s kari, kajenským pepřem, žloutkem a smetanou a přidejte do polévky.
  7. Přidejte rybu, plátky mrkve a nechte polévku vařit, dokud není ryba uvařená, přibližně 5 minut.
  8. Dochuťte solí.
  9. Polévku posypte pažitkou a podávejte s chlebem.
Skandinávská polévka je ideální pro chladné večery.

Rybí polévka s krutony – recept

Křupavé krutony skvěle doplní aromatickou rybí polévku, která se připravuje tak, aby neovlivnila vaši postavu. Recept připravíte za 1 hodinu.

Ingredience na rybí polévku s krutony

  • 500 g očištěného rybího filé
  • 3 cibule
  • 2 plátky chleba, bez kůrky
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce jogurtu
  • 2 žloutky
  • 1 bobkový list
  • 15 zrnek černého pepře
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva
  • 1 stonek petrželky
  • sůl

Postup na rybí polévku s krutony

  1. Jak připravit rybu: rybí filé nakrájejte na kousky a ochuťte je citronovou šťávou a solí. Nechte ho takto odležet 1 hodinu.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a poduste ji na oleji. Poté přidejte 4 šálky vody, rybu, černý pepř a bobkový list.
  3. Směs přiveďte k varu a vařte ji 15 minut. Odstavte ji z ohně a zahustěte ji žloutky a jogurtem.
  4. Jak udělat krutony: nakrájejte chléb na malé kousky, opečte je a pokapejte rozpuštěným čerstvým máslem.
  5. Krutony rozdělte do misek, zalijte je polévkou a posypte petrželkou.
Rybí polévka se hodí pro jakékoli příležitosti.

Recept na lososa s česnekovou omáčkou

Tento lososový krém je vynikající a snadný recept na lososa pro všechny případy, kdy chcete zažít nádech luxusu s minimálním úsilím. Připravíte během hodiny.

Ingredience na lososa s česnekovou omáčkou

Losos

  • 4 filety z lososa bez kůže (180 g každý)
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g/1 lžíce másla, nesolené

Krémová česneková omáčka

  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 šálku suchého bílého vína (nebo více kuřecího vývaru)
  • 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru, s nízkým obsahem sodíku
  • 1 šálek smetany, husté/zahuštěné
  • 1/2 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 2 lžičky lístků pelyňku estragon, jemně nasekané
  • 2 lžičky kerblíku, jemně nasekané
  • 2 lžičky petrželky, jemně nasekané, plus další na ozdobu

Postup na lososa s česnekovou omáčkou

  1. Příprava lososa: lososa osušte a posypte solí a pepřem. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte lososa stranou prezentace dolů a smažte 3 minuty dozlatova.
  2. Otočte lososa a opékejte ho z druhé strany další 2 minuty, dokud vnitřní teplota nezaznamená 49 °C (doporučujeme pro středně propečeného) nebo dokud není upečený podle vaší chuti.
  3. Když je losos téměř upečený, přidejte máslo. Rozpusťte ho a lososa několikrát přelijte lžící. Lososa vyjměte na talíř a volně přikryjte fólií, aby zůstal teplý.
  4. Příprava omáčky: přidejte česnek a míchejte 20 sekund nebo dokud nezíská světle zlatavou barvu.
  5. Přidejte bílé víno a zvyšte teplotu na maximum. Za stálého míchání dnem pánve přiveďte k varu, aby se všechny zlatavé kousky rozpustily v omáčce. Vařte 1 minutu nebo dokud se většina vína neodpaří a nezmizí jeho vinná vůně.
  6. Zahustěte smetanou a vývarem: přidejte smetanu a kuřecí vývar a na mírném ohni vařte 2 až 3 minuty, dokud nedojde k redukci a mírnému zahuštění.
  7. Přidejte parmezán a bylinky: vmíchejte parmezán (omáčka tím ještě více zhoustne) a poté bylinky. Omáčku ochutnejte a zjistěte, zda je třeba více soli a pepře.
  8. Podávejte: na talíři musí být něco, co nasákne všechnu tu úžasnou omáčku, např. bramborová kaše.
Lososový krém získá díky přidání čerstvých bylinek nádech noblesy.

Islandská lososová polévka – recept

Tato krásná lososová polévka z Islandu je něco mezi polévkou a dušenou polévkou, jen s trochou mléka. A navíc se dá docela dobře připravit buď z filetů, nebo z masa, které zůstalo na kostech lososa nebo pstruha, takže se méně plýtvá. Připravíte za hodinu a půl.

Ingredience na islandskou lososovou polévku

Vývar z lososa

  • hlava a kosti z velkého lososa, asi 1,3 kg kostí a masa
  • 2 mrkve nakrájené na malé kousky
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • stonky ze svazku petrželky, nasekané
  • stonky ze svazku kopru, nasekané
  • stonky ze svazku libečku, nasekané (nepovinné)
  • 2 bobkové listy
  • 2 šálky syrovátky (nepovinné)
  • 1 litr vody
  • sůl

Polévka

  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule nakrájená na tenké plátky
  • 500 g malých brambor
  • 500 g masa z lososa
  • 1/2 šálku směsi nasekaných čerstvých bylinek, jako je petrželka, kopr a libeček
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 2 žloutky, lehce našlehané
  • černý pepř podle chuti

Postup na islandskou lososovou polévku

  1. Ve velkém hrnci přiveďte všechny ingredience na vývar k varu. Snižte teplotu pod bod varu a nechte 30 až 45 minut mírně vařit. Přeceďte a udržujte v teple. Maso z lososa vyjměte a ponechte si ho v zásobě.
  2. V hrnci na polévku rozehřejte máslo na středním plameni a osmahněte na něm cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezvadne a nezprůhlední, ale nezhnědne.
  3. Přilijte vývar a brambory, přiveďte k varu a podle chuti osolte. Vařte doměkka, dokud brambory nezměknou.
  4. Přidejte lososa, buď vykostěného, nebo čerstvě nakrájeného, bylinky a hustou smetanu. Nechte 5 minut povařit.
  5. S naběračkou v jedné ruce a metličkou nebo vidličkou v druhé ruce pomalu přilévejte horký vývar do žloutků a po celou dobu žloutky šlehejte. Chcete je zmírnit, aby se žloutky v polévce nesrazily. Šlehejte další naběračkou a pak ještě jednou.
  6. Vlijte je do polévky, dobře promíchejte a ztlumte oheň na nejnižší možnou teplotu. Nechte ji minutu nebo tři prohřát a ihned podávejte.
Islandská polévka je hřejivá a uklidňující, aniž by byla příliš těžká.

Vyzkoušejte další recepty s lososem: losos v troubě, losos na grilu nebo losos na pánvi. K pečenému lososovi se hodí americké brambory, salát Coleslaw a grilovaná zelenina.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang