PALEO

GINGERBREAD SPICED SEMIFREDDO / PERNÍKOVÉ SEMIFREDDO

18.11.16

Semifreddo je sladký italský dezert. Taková polozmrzlina :) Jeho pravé základní infredience jsou většinou vajíčka, cukr a šlehačka. Já se rozhodla pro jeho "zdravější" verzi a tak jsem trochu experimentovala a stálo to za to. Nejlepší na tomto dezertu je, že si ho můžete udělat stejně jako zmrzlinu na několik možných způsobů/příchutí. Já tentokrát zvolila vánoční tématiku vonícího perníkového koření. Vážně je to pochoutka. 
Ingredience cca na 1 litr:
2 vejce
1 žloutek
2 lžíce medu
50g kokosového cukru
1 lžička vanilky
1 lžíce perníkového koření
250 ml kokosového mléka
2 lžíce lehce opražených vlašských/pekanových ořechů - volitelně

Postup:
Kokosové mléko dejte na chvíli do mrazáku, stejně tak nástavce na šlehání a (nejlépe nerezovou) mísu, ve které pak budete šlehat. Na mírném ohni zvolna zahřívejte med s perníkovým kořením, zhruba 2 minuty a odložte stranou. Do ohnivzdorné mísy dejte vejce, žloutek, vanilku a kokosový cukr. Postavte mísu nad hrnec s mírně vroucí vodou a šlehejte ručním mixérem zhruba 7 minut, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá. Dejte stranou vychladit. Teď vyndejte kokosové mléko z mrazáku a šlehejte. Pokud použijete plechovku, v tento moment máte vysrážený krém nahoře plechovky - ten použijte a jemně vyšlehejte. Já používám Aroy-D, to se tak nevysráží, takže použiji takto celé. Také se tak nenašlehá. Mléko trochu utuhne, ale určitě neočekávejte, že dostanete tuhou vyšlehanou "šlehačku" :) Nyní do kokosového mléka zamíchejte vaječný krém a med s kořením. Přimíchejte v této fázi i na pánvi opražené a podrcené vlašské či pekanové ořechy. Vlijte nejlépe do kovové nádoby a mrazte alespoň šest hodin či přes noc. Vyndejte z mrazáku alespoň deset minut před podáváním.

Vejce jsou v tomto receptu zdravotně nezávadná. Procházejí při šlehání nad vroucí vodní lázní tepelnou úpravou ;)

Míša

You Might Also Like

0 komentářů