BABY FOOD

OMBRÉ CHOCOLATE BIRTHDAY CAKE

11.11.16

Přáli jste si recept na Lauřin narozeninový dort. Tak jsem vám ho konečně dala dohromady ;)
Dělala jsem při jednom pečení jeden větší dort pro rodinu o průměru 21cm a dva malé dortíky pro Lauru (slavili jsme na dvakrát) o průměru 8,5cm. Recept je bez lepku, bez obilovin.. Ale je s tvarohem, lučinou a ovocem.. Ale klidně se nechte jen inspirovat a udělejte si korpus podle svých vlastních představ. I s druhy ovoce se dá vyhrát :) 
(Kdybych bývala měla dortovou formu pro rodinu o menším průměru, mohl být dort vyšší a také třípatrový jako byly ty Lauřiny..)
Ingredience udávám pro jeden velký dort a v závorce množství, které jsem přidala navíc pro dva malé dortíky.
Korpus:
300g mandlové mouky (+ 100g) 
4 lžíce kokosové mouky (+ 2 lžíce)
60g kokosového cukru (+ 20g) - koupíte např. zde
60g kokosového oleje, v tekutém stavu (+20g)
10 lžic raw kakaového prášku (nepřidávala jsem navíc)
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
4 vejce (+1)
240ml mandlového mléka/nebo použijte jiné rostlinné či kravské (+ 80ml)
1 lžíce vanilky
100g hořké čokolády - já použila 100%, zkuste použít alespoň 70% :)

Krém:
250g mražených borůvek - nebo čerstvých chcete-li, ale je už po sezóně, takže já raději sahám po těch mražených
200g mražených malin
2 lžíce citrónové šťávy
agávový sirup
500g Lučiny
400g bio tvarohu
250g mascarpone - nemusí být, můžete nahradit Lučinou
200ml šlehačky 40% - nemusíte přidávat
párátka

Zdobení:
já zvolila čerstvé fíky a květiny
Postup korpus:
Začněte namletím mandlí a kokosu na mouku. Ale mouky se dají koupit i hotové, např. zde. K moukám přidejte všechny "suché" ingredience. A mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a předehřejte troubu na 180°. V mixéru si rozmixujte vejce, kokosový olej, mléko a roztavenou čokoládu. Do tekutého těsta v mixéru začněte přimíchávat "suchou" směs. A nechte chvilku stranou. Teď si připravte formy, které vymažte kokosovým olejem. Já do spodku forem dala ještě pečící papír. Těsto pak jednoduše vlijte do forem a zarovnejte. Menší formy jsem pekla cca 25-30 minut, tu větší až 50 minut. Ale zkuste osvědčenou techniku - párátka, abyste se přesvědčili, že jsou korpusy propečené. Nechte poté vychladnout. Vychladlé korpusy si pak nařežte na jednotlivé "pláty". Já udělala z těch dvou malých dortíků třívrstvé. Z velkého dortu jen dvouvrstvý- což byla ve výsledku škoda.

Postup krém:
Krémy si můžete připravit mezitím, co vám budou chladnout korpusy. Začněte si ovocnými "marmeládami", to je to, co nám v podstatě vznikne. V jednom kastrolu si rozehřejte borůvky s agávovým sirupem a 1 lžící citrónové šťávy. (Množství agáve nechávám na vás, prostě vám to musí chutnat, ale zase si to neudělete moc sladké, sladit se bude i krém :)) V druhém maliny se sirupem a druhou lžící citrónové šťávy. Obojí nechte probublávat, dokud vám nevznikne hutnější marmeládová konzistence. Poté směsi rozmixujte ručním mixérem a nechte vychladnout. Nyní si pořádně promíchejte mascarpone s lučinami, vanilkou, agávovým sirupem a tvarohem. Vyšlehejte šlehačku a zamíchejte ji do krému. Nyní si krém rozdělte do tří misek. Do jedné misky přidávejte borůvkovou směs dokud nezískáte požadovanou barvu, do další přidávejte malinovou směs a tu třetí nechte jen vanilkovou. 

Vrstvení dortů:
A teď se budou vrstvit dorty. Dejte si všechny tři krémy do cukrářských pytlíků (nebo sáčků s ustřiženou špičkou). První vrstvu korpusu "opusinkujte" borůvkovým krémem (můžete i rozetřít nožem, ale dbejte na to, aby byla vrstva vyšší) a položte na krém druhou vrstu korpusu a lehce zmáčkněte, aby si vrstvy sedly. Tuto druhou vrstvu potřete malinovým krémem a završte vrchním korpusem. Opět lehce zmáčkněte. Nyní si vezměte párátka a ořežte je na výšku dortu tak, aby končily s korpusem. Párátka vpíchněte zvrchu dolů na více místech. Díky tomu bude dort držet tvar, takže se nemusíte bát, že až následující den otevřete ledničku, bude dort nakřivo. No a pak na párátka akorát nezapomeňte :))) Nyní si lehce "opusinkujte" dorty ze stran. Já začala zespodu zase borůvkovým krémem, pak jsem přešla do malinového a vrch boků jsem "pusinkovala" vanilkovým krémem. To stejné zvrchu. Pak jsem boky dortů i vrch uhladila cukrářskou špachtlí (nejspíš to půjde i s příborovým nožem, ale špachtle je delší). Snažila jsem se, aby na bokách krému nebylo příliš, ale jen tak zlehka. Pak už si jen udělejte místo v ledničce a nechte dorty chladit do druhého dne :)
Určitě můžete použít i jiné druhy ovoce, abyste získali jinou barvu dortu. Určitě budou dobře fungovat meruňky, broskve, mango, jahody, rybíz... A nebo jen kakao například. 

Pokud budete dortíky dělat, určitě mi dejte vědět, třeba mě označte na fotkách na FB, Instagramu,  nasdílejte na FB stránku Yummy Mummy Foodie, budu moc ráda :))
Míša

Tuto zlatou desku pod dort jsem pořídila na http://www.timidekor.cz ;) Perfektně se pak s dortem manipuluje při zdobení i při vyndávání z ledničky! Na eshopu seženete i různé velikosti a tvary forem.. 

You Might Also Like

1 komentářů