MAIN DISH

PALEO BURGERS / BURGERY

27.8.16

Poslední dobou nepřispívám tak často, jak bych chtěla, a to proto, že se chystá svatba! Naše svatba :))  Ale nebojte, mám toho pro vás po létě připraveného víc než dost! A tak abych vám to teď alespoň trochu vynahradila, připravila jsem si pro vás recept na super burgery! Tak se můžete při další grilovačce blejsknout ;)) Recept je tentokrát lehce náročnější na přípravu, ale zaručuju, že se ten čas strávený v kuchyni vyplatí!! 
Přesně tyto burgery jsem připravovala na Restaurant Day. Takže kdo ochutnal ví, že místo housek jsem použila pláty pečených batát. Tato varianta je o dost lehčí pro žaludek a zároveň splňuje podmínky paleo stravování. Nicméně v tomto receptu jde především o chuť masa a dipů v housce nehousce, takže si k tomu klidně housky upečte. Třeba tyto od Kačí z My Cooking Diary. Všichni si je na Food Blog Marketu chválili ;) 
Tak jdeme na to. Musí se připravit nejprve paprikový relish (to je ta největší pecka na burgeru, věřte mi!). K tomu je ale nejprve zapotřebí si vyrobit domácí pikantní kečup.. A ten doporučuji udělat alespoň den předem. Pak už je to hračka..
Pokud ale budete chtít zkusit nějakou rychlejší verzi, prostě vynechejte paprikový relish a vychutnejte si burgery například jen s avokádovým dipem.
Pikantní kečup - na jednu větší sklenici:
500g rajčat nakrájených na kostky
1 cibule, nakrájená na proužky
5 stroužků česneku, nakrájených na plátky
3 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
6 lžic vinného octa
5 lžic medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kajenského pepře
2 lžičky soli
Postup:
Předehřejte si troubu na 200°. Připravte si zapékací misku a vložte do ní rajčata. Přidejte česnek, cibuli, zázvor, ocet, olej, med, kajenský pepř, sůl a vše důkladně promíchejte. Dejte péct zhruba na 55 minut - rajčata trochu zkaramelizují. Poté nechte směs vychladnout a rozmixujte na hladkou pastu. Propasírujte přes hrubší cedník a nalijte do uzavíratelné sklenice. Kečup uchovávejte v lednici. 

Paprikový relish
1 červená cibule, nakrájená nadrobno
1 žlutá paprika, nakrájená na nudličky
1 zelená paprika, nakrájená na nudličky
1 červená paprika, nakrájená na nudličky
6 lžic domácího pikantního kečupu
5 lžic nasekané petržele
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriky a poduste je na skus. Nechte směs vychladnout. Poté přidejte pikantní kečup a petržel a vše promíchejte. 

Avokádový dip - ala guacamole
2 zralá avokáda
šťáva z 1 limety
1 lžička soli
1/4 cibule, nakrájené najemno
1 rajče, nakrájené na drobné kostičky
1/2 lžičky chilli vloček
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku, utřený
Postup: 
Vložte avokáda do mixéru spolu se solí a limetkovou šťávou a umixujte na hladký krém. Následně přendejte do misky a přimíchejte cibuli, chilli vločky, rajče, zázvor a česnek. Takto připravený dip můžete skladovat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Po prvním dni si můžete všimnout, že dip není z vrchu tak hezky zelený, jako při jeho výrobě. Stačí promíchat a nahnědlá barva zmizí ;)
Burgery
500g bio mletého hovězího masa
1 malá cibule, nasekaná najemno
1/2 lžičky hořčičného prášku
3 lžíce nasekané petržele
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
cca 150 g změklého ghí (můžete nahradit klasickým máslem, pokud nepotřebujete paleo/Whole30 verzi)
Postup:
Maso si před jeho přípravou vyndejte dostatečně dopředu z lednice, aby stačilo dosáhnout pokojové teploty (takto pracuji s každým kusem a druhem masa). V misce smíchejte maso s cibulí, hořčičným práškem, solí, pepřem, paprikou a petrželí. Svižně promíchávejte (nejlépe rukou) až vznikne hladká směs. Vmíchejte ghí a podle chuti ještě dosolte a připepřete. Pak si maso rozdělte na požadovaný počet dílů (dle velikosti housky, batátů..) a vytvarujte silnější placky. Placky přendejte na talíř/tác a přikryjte potravinovou fólií. A nechte je v lednici ztuhnout. Před tím, než je budete dávat na gril či pánev, je potřete lehce olivovým olejem a opékejte z každé strany zhruba 4 minuty. Maso nechte před podáváním chvilku (cca 3 minutky) odpočinout.

Obloha:
baby špenát nebo listy římského salátu
cibule nakrájená na kolečka
opečené pláty batát/domácí housky
Klademe nejprve listy, následně maso, dip/relish, cibuli. 

Nechte si moc chutnat!!
Ty kombinace s dipem i relishem jsou vážně skvělé!
Míša

You Might Also Like

0 komentářů