BABY FOOD

PALEO BREAD / SEMÍNKOVO-OŘECHOVÝ CHLÉB

26.7.16

Doufám, že si všichni užíváte léto naplno. My se snažíme, co to dá :) Ale to neznamená, že polevuju v jídle ;) I když jsem teď na blog přispívala méně, tak jsem vařila i tak ostošest :D Přesvědčit se můžete třeba na Snapchatu (hledej: yummymummyfoodie) a nebo na Instagramu
No a mám tu první mezník svého paleo stravování. Minulý týden jsem slavila svůj první půl rok jak s blogem, tak s paleem! Z těchto 6 měsíců jsem byla 2 měsíce na Whole30. A za těchto 6 měsíců jste navštívili můj blog více jak 22,5 tisíckrát.. Takže TISÍCERÉ DÍKY vám všem!! Doufám, že si dál zachovám vaši přízeň ;) 

A teď už ke chlebu. Je paleo. Je semínkový. Je výživný. Je výtečný! Existuje spousta možností a receptů. Mně však uspokojila až moje vlastní verze ;) Navíc ho můžete zkusit dát od roka ochutnat i svým dětem. Tak vyzkoušejte a dejte vědět.. P.S. Nejraději ho mám s rozmačkaným avokádem s bylinkami, baby špenátem a prosciuttem :) 

Serving: 1 loaf

Prep time: 10 min
Chill time: 30 min
Bake time: about 1 hour

Ingredience:
100g kešu - můžete je předem opražit
100g celých mandlí loupaných - můžete je předem opražit
150g dýňových semínek
100g lněných semínek
100g slunečnicových semínek
100g sezamových semínek
2 lžíce chia semínek - předem namáčím ve vodě v poměru 1:5 (chia:voda)
2 lžičky tapiokové mouky - volitelně - nemusí být
3 lžíce kokosového oleje
5 vajec
2 lžičky soli - používám himalájskou
1 lžička fenyklu
2 lžičky kmínu
1 lžička anýzu

Postup:
Rozemelte si kešu na mouku. Do větší mísy smíchejte dýňová, lněná, sezamová a slunečnicová semínka. Přidejte kešu mouku a celé mandle. V hmoždíři si rozdrťte kmín s fenyklem a anýzem a přidejte do směsi. Přidejte sůl, tapiokovou mouku a pořádně směs promíchejte. Přidejte rozšlehaná vejce, namočená chia semínka a kokosový olej a důkladně promíchejte. Nechte půl hodinky odležet. Mezitím si předehřejte troubu na 180° (horní a dolní ohřev) a vyložte formu na chleba pečícím papírem. Po půl hodince upěchujte těsto pořádně do formy a dejte péct zhruba na hodinu. (Naposledy jsem chleba pekla hodinu a čtvrt.)
Chleba vydrží až 4 dny, záleží na místě, kde ho skladujete. Je dobrý i jako topinka, třeba k tataráku ;) Z mojí formy na chleba udělám cca 20 kousků a zhruba čtvrtinu dávám nakrájenou rovnou do mrazáku na "horší" časy. 

Dobrou chuť,
Míša


>>>>>>><<<<<<<

I hope you are enjoying the summer as we do. I know, I did not post here any recipe for about 1 month but it does not mean, I am not cooking at all :D You can make sure on my Snapchat account (search: yummymummyfoodie) or Instagram. ;)
Well, I beated my first milestone with my paleo diet. Last week I celebrated my first half-year with blogging as well as with paleo diet! During these six months, I ate 2 months according to Whole30 rules. And during these six months you visited my blog more than 22.5 thousand times.. So MANY MANY THANKS to you all !! I hope, I will retain your loyalty ;)

And now to the bread. It is paleo. It is made of seeds. It is nutritious. It is delicious! There are plenty of options and recipes. However, I was satisfied only by my own version to the fullest ;) So try  it and let me know..

Ingredients:
100g cashew - it can be slightly roasted ahead
100g blanched almonds - it can be slightly roasted ahead
150g pumpkin seeds
100g flaxseeds
100g sunflower seeds
100g sesame seeds
2 tbsp chia seeds - presoaked in water with ratio 1:5
2 tsp tapioca flour
3 tbsp coconut oil
5 eggs
2 tsp salt
1 tsp fennel
2 tsp cumin
1 tsp anise

Directions:
Grind the cashew nuts into flour. In a big bowl mix together pumpkin seeds, flaxseeds, sesame seeds and sunflower seeds. Add cashew flour and whole almonds. Crush fennel, anise and cumin and add to the mixture. Add salt and topic flour and mix it properly. Now add beaten eggs, presoaked chia seeds and coconut oil and mix it properly. Let it chill for about 30 min. Meanwhile preheat the oven to 180°. Then pour the mixture into baking paper lined loaf form and ram down properly. Bake it for about one hour. (I baked it for 1 hour and 15 mins last time). 
You can store it for about 4 days or more, it depends on the place of storing. 

Enjoy it,
xoxo Michaela

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Anonymní27.06.17 3:19

    Jak dlouho se musi ty chia seminka namacet?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chia nechávám namáčet zhruba 5-10min, začnu tímto krokem a nechávám je naboptnat během přípravy ostatních ingrediencí. :) Ať se podaří!

      Vymazat
    2. Anonymní29.06.17 3:47

      Dekuji. Chlebik se povedl a je vyborny. Mandle jsem neloupala a lnena seminka jsem rozsekala. Urcite budeme pect znovu :-)

      Vymazat
    3. To jsem moc ráda! Peču si ho pravidelně a 3/4 z něho dávám rovnou do mrazáku nakrájený na plátky, aby byl kdykoliv připravený.. :) Jinak, já kupuju mandle rovnou blanšírované (loupané).. Všeobecně jím jenom loupané ořechy a nebo alespoň zapražené ve slupce. Jsou pak líp stravitelné.

      Vymazat
    4. Aha, to jsem nevedela. Tak, mozna bych je mohla priste predem namocit.

      Vymazat