Tento způsob stravování pomohl celé řadě lidí vyléčit mnoho nemocí (od stabilizování cukrovky, přes lymskou boreliozu, Crohnovu chorobu, dlouholeté bolesti kloubů, ekzémy, alergie až po obyčejné akné). Samozřejmě příjemným plusem je i úbytek váhy – jako vedlejší účinek. 

V knihách pojednávajících o tomto programu je možné se dočíst o závislosti mozku na různých typech jídla. Ano, všichni jsme na něčem závislí. Znáte tu nesmírnou chuť si po velké večeři dát ještě něco sladkého na zub?

Celý den se snažíte jíst zdravě, ale udeří osmá hodina a ledničce prostě neodoláte? Je to jednoduše proto, že je náš mozek závislý na cukru. A tak když máme hlad, mozek vysílá signál „nemám energii, potřebuji ji hned doplnit“. Zde nastupuje do hry cukr.

Stravovací program Whole30

Tento program vás vyzývá k tomu, abyste nejméně na 30 dnů zkusili žít podle těchto pravidel (zjednodušeně):

  1. Vyřaďte ze svého jídelníčku mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, jakékoliv cukry (med, javorový sirup, agavový sirup, palmový cukr apod.). Pozor na cukry v nápojích a žvýkačkách
  2. Přísný zákaz mají i alkohol a tabákové výrobky
  3. Jezte maximálně 3x denně (s výjimkou sportovců, aktivnějších lidí a kojících žen – my můžeme zařadit až 4 jídla denně). Intervaly mezi jídly by měly být alespoň 4 hodiny
  4. Žádné podvádění
  5. Nestoupejte na váhu během těchto 30 dní – primárním cílem je se uzdravit

Za zmínku určitě stojí, že bychom se neměli ani snažit vytvářet modifikace normálních jídel jako jsou palačinky, buchty apod. i když splňují podmínky. Bohužel se tak psychicky nezbavíme závislosti na různých jídlech. Začátky programu Whole 30 nejsou lehké, díky němu ale budete zdravější, budete se cítit lépe, a zbavíte se nadbytečných kil a viscerálního tuku.

A CO SE MÁ TEDY JÍST? 

Jídelníček se skládá ze 3-4 hlavních jídel, která budou bohatá na bílkoviny v bio kvalitě (maso, ryby, vejce), zeleninu, zdravé tuky (avokádo, olivy, kokos, olivový a kokosový olej, ořechy apod.) a ovoce. Nebojte, hlad mít mezi jídly nebudete. Stačí najít takovou velikost porce, která vás nasytí po celou dobu mezi jídly.

Obecně by každé jídlo mělo zahrnovat porci bílkovin o velikosti jedné až dvou dlaní, zbytek talíře pak doplňuje zelenina. U ovoce se doporučují dvě porce za den o velikosti pěsti. Každé jídlo by pak mělo být doplněno jedním a více zdroji zdravého tuku (velikosti se liší dle konkrétního tuku). 

Tělo se za nějakou dobu „přeprogramuje“, střeva se uzdraví a jelikož tělo nebude přijímat žádné průmyslově zpracované potraviny plné sacharidů, bude energii získávat z tuků. Nejlepší na tom je, že budete mít stále stejně energie, ať už bude ráno, odpoledne, večer. 

Po 30 dnech tohoto stravování můžete zkusit znovu zařadit některé potraviny. A to postupně, abyste zjistili, jak na vás daná potravina působí a vy ji tak mohli popřípadě vyřadit/zařadit nastálo. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang