Když se řekne salát, vybaví se nám představa čerstvé zeleně, živé zeleniny a křupavých zálivek. Existuje však jeden salát, který se od ostatních odlišuje – batátový salát. Tato osvěžující obměna klasického pokrmu si získává oblibu pro svou jedinečnou kombinaci chutí a zdraví prospěšných látek. Pojďme se tedy do tohoto lahodného a výživného salátu ponořit a dozvědět se o něm více.

Sladké brambory, známé také jako batáty, jsou kořenová zelenina, která pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Jsou plné živin a mají výraznou sladkou a zemitou chuť. Díky tomu jsou všestrannou surovinou, která se skvěle hodí jak do slaných, tak do sladkých pokrmů.

Pokud jde o saláty, batáty jim dodávají jemnou sladkost a bohatou, krémovou strukturu, takže jsou vynikající náhradou tradičních salátových ingrediencí, jako je hlávkový salát nebo okurky.

Jedním z hlavních důvodů, proč si tento salát získává stále větší oblibu, jsou jeho zdraví prospěšné účinky. Sladké brambory jsou plné důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, vitamínu C a draslíku.

Jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravý trávicí systém. Sladké brambory jsou navíc nízkokalorické a mají nízký glykemický index, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří si hlídají váhu nebo mají cukrovku.

Jak se tento salát připravuje? Začíná se vařením batát. Můžete je buď upéct, uvařit, nebo dokonce ugrilovat, aby vynikla jejich přirozená sladkost. Po uvaření je můžete nechat vychladnout a teprve pak je přidat do salátu.

Nejlepší na tomto pokrmu je, že neexistují žádná přísná pravidla, jaké další ingredience do něj zařadit. Mezi oblíbené přísady patří avokádo, cherry rajčata, červená cibule a černé fazole. Lehká zálivka, například medovo-limetková zálivka nebo balzamiková poleva, vše spojí dohromady a zvýrazní chuť salátu.

Tento salát je ještě lákavější díky tomu, že jej lze snadno přizpůsobit různým dietním preferencím. Vegetariáni a vegani mohou jednoduše vynechat všechny živočišné produkty a přidat více rostlinných bílkovin, jako je tofu nebo quinoa. Ti, kdo jedí maso, mohou přidat grilované kuře nebo krevety a připravit si tak vydatné jídlo plné bílkovin.

Tento salát je nejen chutný a výživný, ale můžete si ho vychutnávat po celý rok. V teplejších měsících se hodí jako lehký a osvěžující oběd nebo příloha, zatímco v chladnějších měsících se může podávat jako teplé a uklidňující jídlo.

Kromě zdraví prospěšných látek a lahodné chuti nabízí tento salát také krásnou prezentaci. Zářivě oranžová barva batát v kombinaci s dalšími barevnými přísadami vytváří poutavý pokrm, který zaujme každého hosta.

Batátový salát je osvěžující obměnou klasického pokrmu, který si získal oblibu ze správných důvodů. Je plný živin, přizpůsobivý a dostatečně univerzální, aby se hodil k jakýmkoli dietním preferencím.

Až tedy budete příště plánovat jídlo nebo hledat chutnou a výživnou přílohu, nezapomeňte vyzkoušet tento lahodný salát. Vaše chuťové pohárky i tělo vám poděkují.

Vyzkoušejte i další lahodné zeleninové saláty, brokolicový salát se slaninou, celerový salát s mrkví, salát coleslaw či rajčatový salát.

Batátový salát – recept

Na první pohled se může zdát, že je salát náročnější na přípravu, kvůli pečení v troubě, to však může být i výhodou. Batáty a řepu je možné nakrájet a vložit do trouby např. před večerní sprchou či úklidem. Po návratu do kuchyně je pak už téměř hotovo.

Čas přípravy

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba pečení: cca 30-45 minut

Ingredience na batátový salát

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 bílky – které zbyly např. z velikonočních mini mazanců
  • 2 menší batáty
  • 1/2 řepy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • olivový olej, balsamico – množství dle chuti
  • 1 lžička kokosového oleje
  • sůl

Postup na batátový salát

  1. Předehřejeme troubu zhruba na 150 °C.
  2. Oloupeme batáty a řepu a nakrájíme na střední kostky.
  3. Vložíme na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem.
  4. Zakapeme olivovým olejem, posolíme a dáme do trouby zhruba na 30-45 min.
  5. Omyjeme salát, osušíme, vložíme do misky, zakapeme olivovým olejem a balsamicem a pořádně promícháme.
  6. Na pánvi rozpustíme kokosový olej a osmažíme bílky.
  7. Osolíme a opepříme dle chuti.
  8. Až budou batáty s řepou hotové, přidáme je do mísy se salátem.
  9. Přidáme bílky a zasypeme lahůdkovým droždím. 
Tento salát lze snadno přizpůsobit různým dietním preferencím.

TIP: Dejte šanci také tradičnímu receptu na šopský salát. Tento proslulý bulharský salát je nejen zdravý, ale také skvěle chutná.

Teplý salát – recept

Teplé saláty jsou ideálním zdravým jídlem pro každou příležitost. Snadno se připravují, jsou plné výživných surovin a můžete si je vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Jedním z receptů na teplé saláty, který vyniká, je teplý salát z quinoy a zeleniny s citronovou zálivkou. Tento salát je nejen chutný, ale také plný živin a chuti, takže je ideálním doplňkem každého jídla.

Ingredience na teplý salát

  • 1 šálek quinoy
  • 2 šálky vody
  • 1 červenou papriku zbavenou semínek a nakrájenou na kousky
  • 1 žlutou papriku, zbavenou semínek a nakrájenou na kousky
  • ½ červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 středně velká cuketa, rozpůlená a nakrájená na kousky
  • 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených na poloviny
  • 1 šálek konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
  • 1 avokádo, nakrájené na kostičky
  • ¼ šálku rozdrobeného sýra feta
  • hrst čerstvé petrželky, nasekané
  • sůl a pepř podle chuti
  • ⅓ šálku olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku, mleté

Postup na teplý salát

  1. Na začátku uvařte quinou podle návodu na obalu.
  2. Po uvaření ji dejte stranou, aby vychladla.
  3. Zatímco se quinoa vaří, můžete si připravit zeleninu. Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni lžíci olivového oleje.
  4. Přidejte červenou a žlutou papriku, cibuli a cuketu a smažte je 5-7 minut, dokud mírně nezměknou.
  5. Poté přidejte cherry rajčata a vařte je další 2-3 minuty, dokud nezačnou praskat.
  6. Jakmile je zelenina uvařená, přidejte na pánev cizrnu a promíchejte.
  7. Podle chuti osolte a opepřete.
  8. V malé misce vyšlehejte zbývající olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a špetku soli a pepře, abyste připravili zálivku.
  9. Ve velké míse smíchejte vychladlou quinou, osmaženou zeleninu a dresink.
  10. Směs promíchejte, až se vše dobře obalí v zálivce.
  11. Nakonec do mísy přidejte na kostičky nakrájené avokádo, rozdrobený sýr feta a nasekanou petrželku a vše jemně promíchejte.

Teplý salát z quinoy a zeleniny je nyní připraven k podávání. Můžete si ho vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu k oblíbeným bílkovinám, například ke grilovanému kuřeti nebo rybě. Tento salát je nejen chutný, ale také plný živin.

Quinoa poskytuje zdravou dávku komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a vlákniny. Barevná zelenina dodá pokrmu řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Avokádo dodává zdravé tuky a sýr feta krémovou strukturu a slaný nádech.

Batáty – sladké brambory

Sladké brambory jsou již po staletí základní potravinou kultur po celém světě, ale v posledních letech si získaly ještě větší oblibu díky svým výživovým hodnotám a všestrannosti při vaření. Tato kořenová zelenina je nejen chutná, ale také plná základních živin, takže je výživným doplňkem každého jídelníčku.

Pojďme se blíže podívat na to, co batáty nabízejí a proč by měly být součástí vašeho pravidelného stravovacího plánu.

Co jsou batáty?

Sladké brambory jsou kořenová zelenina, která patří do stejné rodiny jako běžné brambory, ale má jinou chuť a vzhled. Obvykle mají oranžovou nebo fialovou barvu a jejich dužina je měkká a sladká, což z nich činí ideální surovinu pro sladké i slané pokrmy.

Sladké brambory pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již tisíce let. Později byly dovezeny do Evropy a odtud se rozšířily do různých částí světa. Dnes patří mezi největší producenty sladkých brambor země jako Čína, Indie a Uganda.

Výživové hodnoty batát

Jedním z hlavních důvodů, proč si batáty získaly oblibu, je jejich působivý výživový profil. Jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a základních vitaminů a minerálních látek.

Jedna středně velká sladká brambora poskytuje více než 400 % denní doporučené dávky vitaminu A, který je nezbytný pro udržení zdravého zraku a silného imunitního systému. Obsahují také vitamin C, draslík, hořčík a antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před chronickými onemocněními.

Sladké brambory mají navíc nízký obsah kalorií, na jednu porci připadá jen asi 100 kalorií, což z nich činí ideální potravinu pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou váhu.

Jak uvařit batáty

Batáty jsou při vaření neuvěřitelně všestranné, takže jsou oblíbenou přísadou do různých pokrmů. Lze je vařit, péct, zapékat, kašovat nebo přidávat do dušených pokrmů a kari. Díky své přirozené sladkosti a měkké struktuře jsou ideální surovinou pro sladké i slané pokrmy.

Jak připravit batáty

Pro sladkou a výživnou snídani si zkuste připravit sladké bramborové lívance nebo vafle. Sladké brambory můžete také použít do muffinů, chleba nebo dokonce do koláčků, které jsou zdravější alternativou tradičního pečiva.

U slaných pokrmů jsou oblíbenou a zdravější alternativou k běžným hranolkům hranolky ze sladkých brambor. Pečené batáty můžete také přidat do salátů, polévek nebo buddha misek, abyste získali další dávku živin.

Šťouchané sladké brambory jsou krémovou a lahodnou přílohou k jakémukoli jídlu a lze je také použít jako základ pro zdravé dipy a pomazánky.

Nákup a skladování batát

Při nákupu sladkých brambor hledejte pevné a neporušené brambory s hladkou slupkou a bez známek klíčení. Na chladném, tmavém a dobře větraném místě je můžete skladovat až dva týdny.

Neskladujte je v chladničce, protože nízká teplota může přeměnit škrob ve sladkých bramborách na cukr a změnit jejich chuť a strukturu.

Batáty jsou vysoce výživnou a všestrannou zeleninou, kterou byste neměli ve svém každodenním jídelníčku opomíjet. Poskytují řadu zdraví prospěšných látek a lze je použít do různých pokrmů, takže jsou chutným a zdravým doplňkem každého jídla. Až tedy budete příště plánovat svá jídla, nezapomeňte do nich zařadit tuto chutnou a živinami nabitou kořenovou zeleninu.

Batáty mají obvykle oranžovou nebo fialovou barvu a jejich dužina je měkká a sladká.

Batáty jako příloha 

Když se řekne příloha, většina lidí si okamžitě vybaví brambory, rýži nebo zeleninu, jako je brokolice a mrkev. Existuje však ještě jedna ingredience, kterou byste neměli přehlížet, pokud jde o zpestření a ochucení vašich jídel – sladké brambory neboli batáty.

Jedním z nejjednodušších a nejoblíbenějších způsobů přípravy sladkých brambor jako přílohy je jejich pečení. Jednoduše je oloupejte, nakrájejte na kostičky, promíchejte s trochou olivového oleje, soli a pepře a rozložte na plech. Pečte je v troubě asi 20 minut a získáte chutnou a zdravou přílohu, která se hodí téměř ke každému hlavnímu jídlu.

Dalším skvělým způsobem, jak si sladké brambory vychutnat jako přílohu, je příprava sladké bramborové kaše. Oloupané a nakrájené sladké brambory uvařte doměkka a poté je rozmačkejte s máslem, mlékem a oblíbenými bylinkami a kořením. Sladká bramborová kaše je skvělou alternativou tradiční bramborové kaše a dodá každému jídlu sladký nádech.

Pokud máte chuť na něco požitkářštějšího, jsou tou správnou volbou sladké bramborové hranolky. Nakrájejte sladké brambory na tenké proužky, smíchejte je s olejem a oblíbeným kořením a pečte je, dokud nejsou křupavé. Tyto hranolky jsou ve srovnání s běžnými hranolky zdravější variantou a můžete si je vychutnat s oblíbenými omáčkami.

Chcete-li si dopřát jedinečnější a chuťově výraznější přílohu, určitě vyzkoušejte gratinované sladké brambory. Tenké plátky sladkých brambor se navrství se smetanou, sýrem a bylinkami a poté se zapečou, dokud nejsou měkké a zlatohnědé. Tento pokrm sice vyžaduje trochu více úsilí, ale pro bohatou a dekadentní chuť, kterou přináší, se vyplatí.

Brambory jsou nejen chutné a všestranné, ale také dodají každému talíři zářivou barvu. Jejich zářivá oranžová barva dodá každému jídlu hřejivý nádech a jas. Navíc jsou dokonalým plátnem pro experimentování s různými chutěmi a kořením.

Batáty jsou fantastickým doplňkem každého jídla jako příloha. Díky nesčetným možnostem jejich přípravy, zdravotním přínosům a lahodné chuti je musí vyzkoušet každý milovník jídla. Až tedy budete příště hledat přílohu, nepřehlédněte sladké brambory – vaše chuťové pohárky i tělo vám poděkují.

Připravte si také česnekové pečené bramboryzapečené brambory s mletým masemfrancouzské bramborypečené brambory se slaninou, křupavé šťouchané brambory nebo americké brambory.

Batáty – recept

Sladké brambory, známé také jako batáty, jsou všestrannou a chutnou kořenovou zeleninou, kterou lze připravit na různé způsoby.

Jsou oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních a jsou bohaté na živiny, takže jsou zdravým doplňkem každého jídla. Zde se s vámi podělíme o jeden recept na sladké brambory, který se jistě stane základem vaší kuchyně.

Ingredience na batáty

  • 4 středně velké sladké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • čerstvě nadrcený černý pepř

Postup na batáty

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečícím papírem.
  2. Batáty omyjte a oloupejte.
  3. Nakrájejte je na klínky nebo kostičky, podle toho, co preferujete.
  4. V malé misce smíchejte olivový olej, med, skořici, sůl a pepř.
  5. Sladké brambory položte na připravený plech a zalijte je medovou směsí.
  6. Rukama brambory promíchejte a ujistěte se, že jsou rovnoměrně obalené.
  7. Pečte v troubě 30-35 minut, v polovině pečení promíchejte, dokud sladké brambory nezměknou a nezkaramelizují.
  8. Podávejte horké a vychutnejte si lahodné a voňavé pečené batáty.
Batáty jsou fantastickým doplňkem každého jídla jako příloha.

TIPY

  • Ujistěte se, že jsou batáty rovnoměrně nakrájené, aby se vařily stejnou rychlostí.
  • Také nepřeplňujte plech nebo pánev, protože to může zabránit správnému zkaramelizování sladkých brambor.
  • Pokud toužíte po slaném nádechu, můžete vynechat med a skořici a místo toho přidat trochu česnekového prášku, uzené papriky a vloček červené papriky. Kombinace přirozené sladkosti batát a pikantnosti koření je prostě lahodná.
  • Tento recept lze připravit i na plotně. Sladké brambory jednoduše uvařte na pánvi na středním ohni s medem a kořením, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Tento způsob je ideální pro ty, kteří nemají přístup k troubě.
  • Pokrm můžete podávat jako přílohu k oblíbeným bílkovinám, například ke kuřecímu, vepřovému masu nebo tofu. Přidáním bílkovin a zeleniny, jako je cizrna a špenát, z něj lze snadno udělat hlavní chod a připravit tak vydatné a výživné jídlo.

Pečené batáty v troubě – recept

Pečené batáty v troubě jsou chutným a výživným doplňkem každého jídla. Jsou skvělou volbou pro přílohu nebo dokonce jako hlavní jídlo, pokud je doplníte oblíbenými přílohami. Tento recept na batáty pečené v troubě je jednoduchý, snadný a vaše chuťové pohárky vám poděkují.

Ingredience na pečené batáty v troubě

  • 4 středně velké sladké brambory
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř
  • možné přílohy: máslo, hnědý cukr, marshmallows, skořice, pekanové ořechy nebo jakákoli vaše oblíbená poleva

Postup na pečené batáty v troubě

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Začněte omytím a vydrhnutím batát pod studenou vodou, aby byly čisté.
  3. Poté je osušte papírovou utěrkou.
  4. Pomocí vidličky udělejte po celé ploše sladkých brambor otvory. To umožní únik páry během jejich vaření.
  5. Batáty položte na plech vyložený alobalem. Usnadníte si tak úklid.
  6. Sladké brambory pokapejte olivovým olejem a rukama je rovnoměrně obalte.
  7. Batáty posypte mořskou solí a mletým černým pepřem. Můžete přidat tolik nebo tak málo, jak si přejete.
  8. Sladké brambory vložte do předehřáté trouby a pečte 45-60 minut, nebo dokud nejsou měkké. Jejich křehkost můžete vyzkoušet tak, že do středu zapíchnete nůž nebo vidličku. Brambory by měly být měkké a měly by se dát snadno propíchnout.
  9. Jakmile jsou batáty hotové, vyjměte je z trouby a nechte je několik minut vychladnout.
  10. Nyní je čas přidat požadované zálivky. Můžete to udělat jednoduše, jen s kouskem másla a posypáním mořskou solí, nebo být kreativní s hnědým cukrem, marshmallow, skořicí, pekanovými ořechy nebo jakoukoli jinou polevou, kterou si přejete.
  11. Vychutnejte si horké a lahodné pečené batáty.

Batátové hranolky – recept

Batátové hranolky v troubě se staly oblíbenou a chutnou alternativou tradičních hranolků. Tyto křupavé a chutné hranolky si snadno připravíte doma a představují skvělý způsob, jak si vychutnat zdravější verzi této klasické svačinky. Zde je jednoduchý a chutný recept na sladké bramborové hranolky, které si můžete připravit v pohodlí vlastní kuchyně.

Ingredience na batátové hranolky

  • 2 velké sladké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup na batátové hranolky

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Oloupejte sladké brambory a nakrájejte je na tenké, rovnoměrné plátky. Pokud je chcete, můžete je nakrájet i do tvaru tradičních hranolků.
  3. V malé misce smíchejte olivový olej, česnekový prášek, papriku, sůl a černý pepř.
  4. Plátky batát vložte do velké mísy a zalijte je směsí olivového oleje.
  5. Sladké brambory promíchejte, dokud se rovnoměrně nepotáhnou kořením.
  6. Plátky batát rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Ujistěte se, že se nepřekrývají, aby se rovnoměrně propekly.
  7. Pečte je v předehřáté troubě 15-20 minut, v polovině je obracejte, dokud nebudou křupavé a zlatohnědé. Můžete je také minutu navíc opékat, aby byly extra křupavé.
  8. Po upečení vyjměte batátové hranolky z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.
Batátové hranolky jsou chutným, ale i zdravým alternativním jídlem k obvyklým bramborovým hranolkům.

TIPY

  • Můžete experimentovat s různým kořením a bylinkami, například kmínem, rozmarýnem nebo tymiánem, a dodat tak sladkým batátovým hranolkům jedinečnou a lahodnou chuť.
  • Batátové hranolky se skvěle hodí k jakémukoli hernímu nebo filmovému večeru a můžete je podávat s oblíbenou omáčkou, jako je kečup, ranč nebo aioli.
  • Tento recept je navíc velmi univerzální a lze jej upravit tak, aby vyhovoval různým dietním omezením. Chcete-li veganskou variantu, stačí vyměnit olivový olej za kokosový nebo jiný rostlinný olej.
  • Můžete je také připravit bezlepkově, pokud použijete bezlepkové koření a zajistíte, aby byl plech na pečení vyložen pečícím papírem, nikoli hliníkovou fólií.

Recepty z batátů

Batáty jsou již po staletí základem mnoha kultur po celém světě a díky své všestranné a uspokojivé chuti jsou oblíbenou přísadou do nejrůznějších pokrmů. Ať už jsou pečené, rozmačkané nebo pečené, sladké brambory jsou vhodnou volbou, když chcete jídlo obohatit o sladké a výživné látky.

Sladký bramborový nákyp

Pokud hledáte uklidňující a sytou přílohu, pak je nákyp z batát ideální volbou. Pro tento recept smíchejte kaši ze sladkých brambor s máslem, hnědým cukrem, skořicí a špetkou soli. Směs rozetřete do zapékací misky a posypte ji drobenkou z mouky, hnědého cukru, másla a drcených pekanových ořechů.

Pečte ji 30 minut při 177 °C, dokud není povrch zlatavý a křupavý. Tento sladký a křupavý nákyp se bude líbit davu při každém setkání.

Tacos ze sladkých brambor a černých fazolí

Chcete-li získat jedinečnou obměnu tradičních tacos, zkuste jako základ použít sladké brambory. Opečte sladké brambory nakrájené na kostičky ve směsi koření na taco a zkombinujte je s černými fazolemi, kukuřicí a vybranou bílkovinou.

Podávejte je v teplé tortille s oblíbenými přílohami, jako je avokádo, sýr a salsa, a získejte chutné a výživné jídlo. Sladkost batát se skvěle doplňuje se slanou náplní a vytváří tak lahodnou kombinaci.

Sladká bramborová miska na smoothie

Kdo říká, že sladké brambory jsou určeny pouze pro slaná jídla? Tento recept změní váš názor, protože kombinuje dobrotu batát s osvěžující chutí smoothie misky.

Smíchejte vařené a mražené sladké brambory s mraženými banány, mandlovým mlékem a oblíbenými přísadami, jako je granola, čerstvé ovoce a ořechy. Tato živá a výživná smoothie miska je ideální snídaní nebo odpolední svačinou.

Enchilady ze sladkých brambor a černých fazolí

Pro ty, kteří hledají dobrodružnější způsob, jak batáty zařadit do jídla, jsou tyto enchilady jako stvořené. K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat batáty, černé fazole, omáčku enchilada, sýr a tortilly. Začněte tím, že sladké brambory uvaříte a rozmačkáte.

Přimíchejte scezené a propláchnuté černé fazole a ochuťte je solí, kmínem a chilli. Směs zabalte do tortill, přelijte omáčkou enchilada a pečte 10-15 minut. Povrch posypeme sýrem a vrátíme do trouby, dokud se sýr nerozpustí. Tento aromatický pokrm jistě potěší vaše chuťové pohárky i tělo.

Burgery ze sladkých brambor a černých fazolí

Další kreativní způsob, jak využít batáty, je přidat je do burgerů. Tyto vegetariánské hamburgery jsou vydatné, chutné a skvělý způsob, jak do nich propašovat další živiny. Budete potřebovat rozmačkané sladké brambory, okapané a propláchnuté černé fazole, strouhanku a požadované koření.

Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvarujte z nich karbanátky. Placičky ogrilujte nebo upečte a podávejte je s oblíbenými přílohami, abyste získali jedinečnou a chutnou obměnu klasického jídla.

Sladké bramborové koláčky

Ano, čtete správně – sladké bramborové brownies. Tyto rozplývavé a dekadentní dobroty jsou zdravější alternativou tradičních brownies. Neobsahují lepek, mléčné výrobky ani rafinovaný cukr, takže jsou vhodné pro různé dietní potřeby. Navíc je jejich příprava tak snadná.

Potřebujete jen uvařené a rozmačkané batáty, kakaový prášek, mandlovou mouku, javorový sirup a čokoládové lupínky. Ingredience smíchejte, nalijte do zapékací misky a pečte 25 minut. Budete překvapeni, jak lahodně a požitkářsky tyto brownies chutnají.

Batáty jsou všestrannou surovinou, kterou lze použít různými způsoby, aby vyhovovala všem chuťovým buňkám. Od slaných po sladké, tato kořenová zelenina může díky své přirozené sladkosti a výživové hodnotě pozvednout jakýkoli pokrm.

Až tedy budete příště v kuchyni, nepodceňujte sílu sladkých brambor a vyzkoušejte některý z těchto lahodných receptů.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang