DIY

POPPY SEED MILK / MAKOVÉ MLÉKO

16.3.16

Pokud z jakéhokoliv důvodu nepijete klasické kravské mléko, určitě se sháníte po náhradách. Těch existuje spousta v podobě (určitě lahodných) oříškových mlécích, které jsou pro mě bohužel zatím pasé.. Navíc, co si budeme povídat, vyjdou vcelku draho. Další vhodnou alternativou je mléko makové či kokosové. 

Mák - jak se můžete dočíst v článku Need more Calcium? - je výjimečný svým vysokým obsahem vápníku, který je dokonce až 12x vyšší než u kravského mléka. Dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitamínů pak B1, B2 a E. Navíc je mák skvělou zásadotvornou potravinou - například právě ve formě makového mléka. Tak pojďme na jeho výrobu.

Pro výrobu 1l:
1 hrnek nemletého máku (mák všeobecně si vždy kupujte nemletý a raději si ho umelte sami doma) - cca 100-150g
1l vody - nejlépe filtrované
3 datle (volitelně) - díky datlím, se mléko lehce dosladí - ale použít můžete také med, či sirupy
1/2 lžičky vanilky
1/2 lžičky skořice
jemné sítko/plátýnko/mlékovač
skleněnou nádobu, ve které budeme mléko uchovávat

Postup:
Nemletý mák zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny (nebo přes noc) při pokojové teplotě stát. Pak mák sceďte, vyperte a přendejte do mixéru spolu s 1l čisté vody, datlemi, skořicí a vanilkou.  Mixujte 2-3 minuty. Makový nápoj se napění a získá krásně světlou barvu. Takto namixované mléko přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. A je to hotové. Doporučuji k rychlé spotřebě, chutná totiž nejlépe v den přípravy. Skladujte v ledničce maximálně 3 dny, jinak vám mléko zkysne. 
Pokud vlastníte mlékovač (nebo koupíte zde), přípravu jakéhokoliv rostlinného mléka si dost ulehčíte. Ušpiníte daleko méně nádobí a dokonce pro vás bude daleko jednodušší vyměnit ráno vodu, ve které se přes noc mák namáčí, za čistou - to určitě doporučuji. Navíc si zde vystačíte pouze s tyčovým mixérem. 

Už jste zkoušeli nějaké rostlinné mléko? Napište mi do komentářů jaké a jak vám chutnalo.. ;)
Míša
>>>>>>><<<<<<<

If you do not drink a cow's milk for any reason, maybe you are looking for a replacement. There are a lot of alternatives in the form of (definitely delicious) nut milks, which I can not still make because of my allergies. Moreover, to be honest, making the nut milks can be quite expensive thing. Another good alternative is homemade poppy seed milk or coconut milk. 

Poppy - as you can read in the article Need More Calcium? -  is unique with its high calcium content, which is even up to 12 times higher than cow milk. Also contains phosphorus, sodium, potassium and magnesium, vitamins B1, B2 and E. Furthermore poppy is a great alkali food - for example in the form of poppy milk. So let's make it.

For making about 1l, we will need:
1 cup unground poppy - it is around 100-150g
1l water
3 dates - for sweetening, but you can also use honey or syrups
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp vanilla powder
cheesecloth/nut milk bag/milk maker
glass container for milk storage - glass one is the best

Directions:
Wash the unground poppy, than put it in the bowl, add water and let it soak at least 3-4 hours (or overnight) at room temperature. Wheeze the mixture and put it into food processor also with fresh water, dates, vanilla and cinnamon. Than blend it for about 2-3 minutes. This poppy seed drink will get very nice light color. Than strain through cheesecloth. And that's it.. :) I recommend to consume it quickly, because its taste is the best on the day of preparation. Store it in the fridge for max. 3 days.
If you own a milk maker, preparation of any vegetable milk will be much easier for you. You will get dirty much less dishes and even it will be easier to replace the water in the morning for the fresh one - I definitely recommend it. Moreover, you will need only a hand blender.

Have you already tried any vegetable milk? Please, let me a comment which one you tried and which one you like.. ;)
xoxo Michaela

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Zkoušela jsem udělat makové mléko včera již podruhé,bohužel je ale z nějakého důvodu kyselé :(
    Nevíte čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer :) pokud jste dodržela postup, co mám v návodu, tak popravdě netuším, kde se stala chybka.. Pokud by bylo hořké, znamená to, že máte moc maku na málo vody a stačilo by vodu přidat. Hotové mléko zkysne, když ho necháte dlouho v pokojové teplotě místo v ledničce, kde by mělo být skladované. Zkuste příště mák pořádně vyprat před samotným namočením a znovu před mixováním a zároveň ještě pak vyměnit vodu za čerstvou před mixováním. Můžete také zkusit přidat špetku skořice a vanilky - to už ale s kyselostí nemá nic společného.. Dejte vědět, Míša

      Vymazat