OTHERS

EASTER MUFFIN BUNS / MINI MAZANCE

24.3.16



Velikonoce jsou za dveřmi, tak jsem si pro vás přichystala vcelku tradiční mini mazance ve formě muffinů :) Ano, mazanci neodolám, takže místo toho, abych se trápila tím, že si nemůžu dát, jsem připravila variantu mazancového těsta, které mému tělu vyhovuje. Jelikož moje babička umí nejlepší mazance pod sluncem, inspirovala jsem se jejím původním receptem a přeměnila ho do vlastní podoby. Babi, troufnu si říct, že tu máš silného soupeře ;) 
Ano, recept nemůže být paleo a taky není. Alergii na pšenici řesím špaldovou moukou, která už je pro mé tělo daleko stravitelnější. Pozor, nemám alergii na lepek, proto špaldovou mouku mohu. Pokud ale vy alergii na lepek řešíte, jednoduše zvolte bezlepkovou pečící směs. Pokud neřešíte ani jedno, klidně sáhněte po klasické pšeničné mouce - na Velikonoce si to odpustíme :))) 
Co se týče cukru - v receptu ho nenajdete. Sáhla jsem po sirupech a především datlích. :)
Ráda bych věděla, co se chystáte připravovat na Velikonoce vy, tak mi to napište do komentářů :) 

Serving: 12 muffins
Prep time: 85 min
Bake time: 25 min
Na 12 mazancových muffinů budeme potřebovat:
2 1/2 hrnku špaldové mouky - nebo použijte bezlepkovou směs
2 žloutky - bílky si sdělejte třeba do salátu
60g ghí - popřípadě kvalitního bio másla
1 malý hrnek kokosového mléka
1 balení kvasnic - cca 42g
1 lžíce medu nebo kokosového nektaru či kokosového cukru
špetka soli
kůra z jednoho citrónu
1 lžička prášku do pečiva - bez lepku a fosfátů
2 lžíce "karamelové směsi" do čokoládových bonbonků (cca 8 datlí, 1 lžička kokosového oleje, vanilka a špetka soli)
1 celé vejce na potření
mandlové lupínky na posypání

Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme kokosové mléko tak, aby bylo vlažnější. Přidáme kokosový nektar, zamícháme a přidáme rozdrolené kvasnice. A dáme vzejít na teplé místo zhruba na 15 minut. Mezitím si vyšleháme ghí a žloutky. Do této směsi přidáme "karamelovou směs" a znovu prošleháme. Přendáme do velké mísy, přidáme citrónovou kůru, kvásek, mouku, sůl a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, které bude lehce tužší a dáme vykynout na teplé místo zhruba na jednu hodinu. Pak si předehřejeme troubu na 180° (nepeču na horkovzduch). Připravíme formu na muffiny a vyložíme ji papírovými košíčky. Těsto si rozdělíme na dvanáct dílů, vytvarujeme koule a vložíme je do forem. Z vrchu nastřihneme těsto nůžkami do kříže, pomažeme vajíčkem, zasypeme mandlovými lupínky a dáme péct na 180° deset minut. Poté teplotu snížíme na 150°a pečeme dalších 15 minut.

Doufám, že se vám taky tak pěkně povedou!
Míša
>>>>>>><<<<<<<
Easter is around the corner, so I have prepared for you quite traditional Easter muffin buns :) Yes, I can not resist to Easter buns, so instead of to be worried about not to eat one, I prepared dough that suits to my body. And because my grandma bakes the best Easter buns on the world, I was inspired by her original recipe and just easily transformed it into my own style. Grandma, I dare to say you have a strong competitor ;)
No, the recipe can not be paleo and it is not paleo! I solve my wheat allergy by spelt flour, which is far more digestible for my body. Beware, I have not an allergy to gluten, so I can use spelt flour. But if you are allergic to gluten simply use gluten-free baking mix flour. If you do not handle any issue with gluten or wheat, just use conventional wheat flour - it is Easter, so we forgive each other such cheat ;)
Regarding to sugar, you won't find it in the recipe. I use syrups and mainly dates instead of that :))
I wonder what are you going to prepare for Easter, so please write it to me in comments. 

For 12 muffin buns you will need:
2 1/2 cups of spelt flour - or gluten-free baking mix flour
2 yolks - you can add egg whites f.e. into this salad
60g ghee - or some organic butter
1 small cup of coconut milk
1 package of yeast - cca 42g
1 tbsp honey or coconut nectar or coconut sugar
pinch of salt
zest of one lemon
1 tsp baking powder - gluten-free and phosphates-free
2 tbsp "caramel mixture" into raw chocolate bonbons (ca 8 dates, 1 tsp coconut oil, vanilla extract, pinch of salt)
1 whole egg for coating
almond chips for topping

Directions:
First, prepare the yeast. Heat the coconut milk so that it is lukewarm. Add the coconut nectar, stir and add the crumbling yeast. Put it in a warmer place and let come the yeast for about 15 minutes. Meanwhile whip ghee and egg yolks. Add into this mix the "caramel mixture" and whip it again. Put it into large bowl, add lemon zest, yeast, flour, salt and baking powder. Prepare the dough, which should be slightly stiffer and let it rise in a warm place for about an hour. Then preheat the oven to 180°. Prepare the muffin form and insert it by paper cups. Divide the dough into 12 pieces, shape it into the ball and put it into molds. Cut each of them crosswise by scissors from the top. Coat them by beaten egg and top them by almond flakes. Bake at 180°for 10 minutes, then reduce temperature to 150°and bake for another 15 minutes.

xoxo Michaela


You Might Also Like

0 komentářů