DIY

GHEE - EASY TO MAKE

9.2.16

Už jste si mohli všimnout, že používám do vaření Ghí - neboli přepuštěné máslo. Jeho neodolatelnou vůni a chuť mám spojenou se vzpomínkami na svou prababičku. Protože to právě ona na něm dělala ty pravé poctivé palačinky :) Tenkrát jsem ghí neznala a jeho chuť pro mě byla zvláštní, ale nezapomenutelná! Díky, babi! 
No a jelikož výroba ghí není vůbec složitá, rozhodla jsem se, že se s vámi o ni podělím.

Kdyby se vám i tak nechtělo vyrábět, můžete ho koupit zde


Prep time: 5 min
Cook time: 20 min
Na výrobu cca 300 ml budete potřebovat:
2 kostky nesoleného másla, nejlépe v bio kvalitě
fáčovina/plátno
sklenice na uskladnění

Postup:
Nakrájejte si máslo na 2 cm kostky a vložte do malého kastrůlku. Připravte si fáčovinu. Na mírném až středním plameni nechte máslo rozpouštět, než začne probublávat. Ale nemíchejte. Když máslo začne těsně pod bodem varu probublávat, začne na povrch vystupovat bílá pěna - mléčná sušina. Lžící nebo naběračkou ji jemně odebírejte pryč, až v kastrůlku zůstane čisté přepuštěné máslo. Bude to celé trvat maximálně 20 minut. 

Až odeberete většinu pěny, přeceďte máslo přes fáčovinu nebo jemné plátno do sklenice nebo nádoby, ve které chcete ghí uchovávat. Než máslo uložíte, nechte ho vychladnout. Jednoduché, co? :)

Přepuštěné máslo vydrží v ledničce až půl roku, při pokojové teplotě zhruba 3 měsíce.

Ať se vám povede, 
Míša


>>>>>>><<<<<<<

You could already notice that I use ghee (clarified butter) for cooking. I have associated its yummy aroma and taste with memories of my great-grandmother. Because it was she who cooked with ghee the real pancakes :) I did not know ghee that time and its taste was kind of strange for me but definitely unforgettable! Thank you, Grandma!! 
Well, and because its production is not difficult at all, I decided to share with you how to make it at home. 

If you still do not want to make it by yourselves, you can buy it here

For approx. 300 ml you will need:
2 unsalted butter, organic will be the best
cheesecloth
jar

Directions:
Cut the butter into 2 cm cubes and put it into saucepan. Prepare a cheesecloth. Let the butter heat over   low-medium heat before starting to bubble through. But do not mix it! Let simmer gently until the white foam (milk solids) rises to the top of the melted butter. Gently skim off the foam with a spoon until the clarified butter only lefts in the saucepan. It whole takes max 20 minutes. 
After you skim off most of the foam, carefully pour the warm butter through the cheesecloth strainer into the jar. Let it cool before you save it into the fridge. Easy to make, huh? :)

Clarified butter will keep in the fridge for 6 months. Some say you can leave it at room temperature if the conditions are optimal and it will keep for 3 months. But I keep mine under refrigeration.

xoxo Michaela








You Might Also Like

0 komentářů