MAIN DISH

CINNAMON BEEF STEW WITH ORANGE GREMOLATA

1.2.16

Dušená masa mám moc ráda a toto řecké skořicové dušené hovězí je bezesporu jedním z nejlepších. Všechny ingredience včetně pomerančové gremolaty společně ladí. I když se zdá, že je recept časově náročnější, není tomu tak. Zatím co dcera po obědě dospává, já si připravím během půl hodiny vše potřebné. Pak už jenom vařím na mírném ohni a o pokrm se již téměř nemusím starat - a večeře je připravená. Chápu, že ne každý má v týdnu čas si takto vařit. Ale myslím, že k sobotnímu či nedělnímu obědu se toto dušené hovězí náramně hodí! :)
Inspired by Melissa Joulwan - Well Fed
Serves: 2 people
Prep time: 30 min
Cook time: 90 min
Ingredience
Dušené maso se zeleninou:
500-600g hovězího zadního, nakrájené na větší kostky
sůl, pepř
2 lžíce kokosového oleje
2 středně velké mrkve, nadrobno nakrájené
1 stonek řapíkatého celeru, nadrobno nakrájený
1 menší cibule, nadrobno nakrájená
1 stroužek česneku
1 lžíce octa balsamico
3 lžíce rajčatového protlaku
1/2 šálku hovězího vývaru
2-4 šálky vody
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
2 bobkové listy
2 celé skořice
1/2 lžičky rozmarýnu
1/2 lžičky tymiánu
extra olivový panenský olej - na ozdobu (volitelně)
Pomerančová gremolata:
kůra z 1 pomeranče
2 lžíce nadrobno nasekaných čerstvých listů petržele
1/2 lžičky tymiánu
1/2 stroužku utřeného česneku
Postup:
Hovězí maso osolte a opepřete. V hluboké pánvi/hrnci rozehřejte kokosový olej a maso na něm opečte ze všech stran. Je důležité, aby pánev nebyla přeplněná, maso potřebuje vzduch, aby mělo křupavou hnědou kůrčičku. Následně maso přendejte do misky. 
V té samé pánvi pak restujte zhruba 2 minuty mrkev, celer, cibuli a česnek. Přidejte rajčatový protlak a restujte další 2 minuty. Následně pánev deglazujte - přidejte vývar a ocet, pořádně míchejte a ze dna pánve seškrábněte všechny ty výborné hnědé kousky. :) Míchejte, dokud směs nezačne houstnout.
V tuto chvíli vráťte na pánev zpět maso s vyškvařeným tukem. Přidejte 2 šálky vody, lžičku soli, pepř, bobkové listy, rozmarýn, tymián a skořici. Směs přiveďte k varu, pak stáhněte a na mírním ohni duste částečně přikryté zhruba 90 minut. Jakmile se začne vyvařovat voda, trochu jí přidejte. Duste na mírném ohni dokud se maso nezačne rozpadat a šťáva v hrnci nebude připomínat výpek.
Chvíli před servírováním si připravte gremolatu. V misce pouze smíchejte petržel, pomerančovou kůru, tymián a česnek. 
Z pánve vyjměte skořici a bylinky. Dušené maso se zeleninou podáváme v hlubokých miskách a zdobíme několika špetkami pomerančové gremolaty a kapkou olivového oleje. :)
Chutná skvěle s květákovou kaší nebo opečenou špagetovou dýní, ale podávat můžeme i s klasickou rýží. 
Dobrou chuť
Míša
>>>>>>><<<<<<<

I really like meat stews and this Greek cinnamon beef stew is one gf the best. All ingredients including orange gremolata fit together. Maybe it seems that this recipe is time-consuming but that is not true. While my doughter sleeps after lunch, I prepare everything I need within half an hour. Then I just cook it over medium heat and I do not need to care about this meal too much after that - and olalaaa dinner is ready. I understand that not everyone has a time to cook this way during weekdays. But you should definitely try this beef stew for Sutarday or Sunday lunch! :)

Ingredients

Stew:
500-600g back beef, cut into 1-inch cubes
salt and black pepper
2 tbsp coconut oil
2 medium carrot, peeled and finely chopped
1 medium onion, finely chopped
1 medium celery stalk, finely chopped
1 cloves garlic, minced
3 tbsp tomato paste
1/2 cup beef broth
1 tablespoons balsamic vinegar
2-4 cups water
1 teaspoons salt
1/2 tsp ground pepper
2 bay leaves
1/2 tsp rosemary
1/2 tsp thyme
2 cinnamon sticks
extra-virgin olive oil for garnish (optional)

Orange Gremolata:
1/2 cup fresh parsley leaves, finely minced
zest from 1 orange
1/2 tsp thyme
1/2 cloves garlic, minced 

Directions

Sprinkle the beef generously with salt and pepper.  In a large pot or Dutch oven, heat the coconut oil over medium-high heat, then add the meat in batches and sear on all sides.  It is important that you do not crowd the pan.  The meat needs air around it to achieve a crisp brown crust.  With tongs or a slotted spoon, remove the browned pieces to a bowl to catch their juice.  Repeat with the remaining cubes.
In the same pot, saute the chopped carrot, onion, celery, and garlic for about 2 minutes, stirring with a wooden spoon.  Add the tomato paste and stir for another 2 minutes.
Deglaze the pan.  Which is just a cook's way to say:  Add the broth and vinegar, then stir with passion, scraping up all the wonderful brown bits at the bottom of the pan.  Keep stirring until the mixture starts to thicken.
Put the meat and its drippings back into the pot.  Add 2 cups water, 1 tips salt, a healthy dose of pepper, the bay leaves, rosemary, thyme, sage, and cinnamon sticks.
Bring to a boil, then reduce the heat and simmer with the pot only partially covered for about 90 minutes.  This is not a soupy stew, but if the stew starts to dry out, add more water, about 1/2 cup at a time.  Simmer until the meat is fall-apart tender and the liquid in the pan has been reduced to gravy-like status.
Before serving, make the gremolata.  In a small bowl, mix the parsley, orange zest, thyme, garlic, and rose water.
Remove the cinnamon sticks and herb stems from the stew pot.  Ladle the stew into deep bowls and top with a few pinches of orange gremolata and olive oil. 

It tastes great with cauliflower puree, roasted spaghetti squash or with classic rice.

Enjoy it!!
xoxo Michaela

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Miso, je to super. Drzim palce, at je ti cim dal lip a tesim se, ze vyzkousim nejaky paleo recept;)! Hlavne budte, devcata, zdrave...:)

    OdpovědětVymazat