ABOUT

MY STORY

17.1.16

Ještě v roce 2012, kdy jsem akorát dokončila bakaláře na vysoké, jsem vůbec neřešila co jím a už vůbec ne v jaké kvalitě. Sem tam mě přepadly návaly typu, že bych měla trochu shodit a zpevnit se do plavek, ale ve skutečnosti jsem nikdy nezačala u jídla, ale pohybem. Už od mala jsem byla totiž vedena ke sportu (díky rodiče za to :)) a tak jsem byla zvyklá vydávat spoustu energie ať už atletikou, basketbalem, plaváním a nebo prostě běháním. Jenže život v průběhu studování na vysoké se změnil. Můj čas na sport šel stranou na úkor školy, věčného cestování mezi Prahou a mým rodným městem, práce, brigád a času s přáteli. A tak jsem skončila u hodiny thaiboxu týdně a "běhání" na place jako servírka (ano, brala jsem to jako svou aktivitu :))

S touto změnou životního stylu jsem ale nezměnila své stravovací návyky. Jasně, kupovala jsem si sice potraviny typu light, méně cukru, ale zanedbávala obědy, jedla málo masa a všeobecně kvalitních bílkovin a pak to doháněla o víkendech smažákem nebo haluškami s bryndzou. Pak nastal průlom. Po ukončení bakaláře jsem odjela na dva týdny do Itálie. Ležím si po víkendovém běhání po Římě na pláži v Rimini a zakusuju se s chutí do broskve, koupené v tamnějším supermarketu. Kousla jsem si dvakrát! Pak mi natekly obrovsky rty a dásna. Otok zmizel až následující den, nepomohl ani Zyrtec. Od té chvíle jsem cítila alergickou reakci na nespočet druhů ovoce v syrovém stavu (primárně peckovice, malvice), alkohol a taky na výraznější koření. Postupně se alergie projevovala i u ořechů, pšenice, žita, mrkve, celeru. Další dva roky na vysoké jsem pátrala po příčině, byla jsem u alergologů, ale vždy jsem dostala stejnou odpověď: "Bohužel Vaše pylová alergie se rozšířila a zkřížila s potravinami. Budete si muset nechat dát vakcíny, aby se Váš stav nezhoršil a stabilizoval se. Možná kdybyste dostala vakcíny jako dítě, tyto reakce by se dnes u Vás neobjevily. No a musíte se vyvarovat všem potravinám, na které alergickou reakci cítíte." 
Vážně? Vakcíny? Už nikdy si nekousnu do jablka?

Dobrá, tenkrát jsem o vakcínách vážně uvažovala - jen aby mi to pomohlo od kožních problémů, které alergie přinášela. Nicméně jsem od doktorů nedostala odpověď proč. Jelikož jsem před sebou měla téměř rok, než by mi mohla být první vakcína podána (píchá se vždy na podzim), hledala jsem odpovědi jinde - od knih a informací na netu jsem se dostala k úplnému základu - k jídlu. Zároveň jsem otěhotněla a to mé zdravější stravování jen podpořilo a již jsem věděla, že se na vakcínu s panděrkem nebudu moct dostavit. Takže spokojená, těhotná jsem začala tenkrát pátrat po informacích, mezi tím jsem se snažila postupně omezit lepkové potraviny, peckovice, malvice, syrovou kořenovou zeleninu, ořechy.. (jak mi bylo doporučeno). Dělala jsem si spoustu ovocno-zeleninových smoothies k snídani, jedla plno datlí, dělala různé raw dezerty bez ořechů.. A začala jsem se zajímat především o kvalitu potravin včetně masa, co je v mém v okolí k dostání. A byla inspirováná knihami The Body Book, Deliciously Ella, Coconut Oil a nespočtem blogů. Vyhlídla jsem si také tu věhlasnou knížku Jídlo na prvním místě
Kožní reakce se během celého těhotenstí občas projevily, pak zase zmizely. Dle doktora jsem měla ukázkovou krev a že bych mohla být vzorem všem nastávajícím maminkám. Což mě samozřejmě těšilo, ale víte co, prostě ty vyrážky se pořád čas od času objevovaly... A já dál nevěděla přesně PROČ a PO ČEM.
Nejsilnější okamžik, kdy jsem si uvědomila, že bych měla být důslednější, že bych tomu procesu měla rozumět víc do hloubky, nastal až v porodnici. To víte, každý mi nosil čokoládky a bezlepková strava, kterou jsem měla nahlášenou se neskládala úplně z talířů zeleniny, zdravých tuků a vybraného ovoce, které by mi nevadilo.. No a do toho ty poporodní hormony, že?
Takže vyrážka se objevila téměř okamžitě, stejně tak ekzém na rukách. No a to je to poslední, co si přejete řešit a z čeho chcete být ve stresu, když máte vedle sebe to úžasné malinké stvoření. <3

Porodila jsem na konci října 2015 a k Vánocům si pořídila (konečně) tu vyhlídnutou knížku Jídlo na prvním místě. Přelouskala jsem ji téměř okamžitě. A díky ní jsem zcela zásadně změnila svůj pohled na potraviny. Konečně jsem totiž dostala odpověď proč! A dostala naději, že se budu moct zase s chutí zakousnout do jablka, meruňky, mrkve a ořechů!! A to jenom tím, že změním své stravovací návyky úplně od základu. Kniha Jídlo na prvním místě pojednává o paleo lifestylu, vysvětluje mechanismy v těle, důležitou funkci hormonů a vliv potravin na naše zdraví. Rozhodla jsem se také, že se hned vrhnu na program Whole30 (Co je program Whole30?), ke kterému autoři knihy ke konci vybízejí. Program funguje jednoduše jako takový restart vašeho těla, ke kterému dojde během 30 dní. Omezení pro kojící mámy žádné nebylo, takže jsem byla happy, že nemusím na nic čekat a opravdu můžu začít hned.

V tu dobu jsem kojila pravidelně po třech hodinách včetně v noci. A i když jsem si to neuvědomovala, měla jsem velký energetický výdej. A ten jsem "doháněla" především v noci, kdy jsem měla neukojitelný chutě vyjíst klidně celou ledničku a nebo minimálně špajzku s datlemi. Vlastně, ty chutě jsem měla i přes den :) Divoký hormony!

Těžké ale bylo přesvědčit Míru a rodinu, že je má plánovaná změna jídelníčku vážně bezpečná i v době kojení. Velkým argumentem ale pro mě bylo, že mi má program pomoci zkrotit hormony, zlepšit/odstranit mé kožní problémy, docílit 3 velkých jídel za den a nemít mezi nimi ty nezkrotné chutě na něco dalšího - rozuměj převážně špatného.. A tím vším naopak podpořit tvorbu mateřského mléka. Kojení bylo pro mě téma samo o sobě. Byla jsem ze začátku pořád nervózní, jestli mám MM (mateřského mléka) dost, do toho jsem prodělala dvakrát za sebou zánět a to vám na pohodovém kojení jenom ubírá.. Prostě jsem se chtěla hodit více do klidu a to jsem si od programu Whole30 také slibovala.


A abych byla ve svém snažení vážně důsledná, založila jsem si tento blog.

Tak sledujte mou cestu a mezi tím se nechte inspirovat mými recepty. No a jelikož se ze mě stala v 25 letech pyšná máma, budu postovat i informace kolem rodičovství, baby dekorací a mém životě s Laurou <3 

Míša



>>>>>>><<<<<<<

Four years ago when I just finished my bachelor degree in college, I did not care about what I eat and not at all in what quality. Here and there I was thinking about to lose a few kilos to shape my body, but in fact I have never started with food but only with sport. I had been led to sport (thanks for it daddy and mummy :)) since my childhood, so I was used to give away a lot of energy by athletics, basketball, swimming or simply by jogging. But my active life has changed during my studies. Time for sport went aside at the expense of college, never ending traveling between Prague and my hometown, work and second work and time with friends. So I ended whole situation only with one hour of Thai box a week and “running” in the restaurant as a waitress (yes, I took it as an activity :)) 

But I did not changed my eating habits with this “new busy” lifestyle. Oh yes, I did buy food marked as light or less sugar but I was used to skip lunches, eat too little meat and high-quality proteins in general and so I was catching it up with fried cheeses during weekends. And then the breakthrough came. After finishing my bachelor degree, I spent two weeks in Italy. I remember I was lying on the beach in Rimini after spending the weekend in Rome and I was just ready to eat a peach bought in the local supermarket. I bite twice! Then my lips and gums hugely swelled. Swelling did not disappeared until the next day, neither Zyrtec helped. I have felt an allergic reaction to countless species of fruit in raw condition (primarly drupe and pome fruits), alcohol and some spice since that time. Allergies gradually began to react also with nuts, wheat, rye, carrot, celery, etc.. During next two years on college I was trying to find reasons why?! I visited allergists but I always got the same answer: “Unfortunately, your pollen allergies have grown into food allergies. You would have to come for vaccination to not to get worse your health condition and to become stabilized. Maybe if you got the vaccine as a child, these reactions would not appeared. Now, you have to avoid all foods to which you feel any allergic reactions”. 
Seriously? Just like that? Vaccines? No apple anymore?  

Well, I really thought about vaccines that time to get better my skin problems and rashes as a result of allergies. But those doctors did not respond my question why and if it will get better some day! I had almost one year ahead before first vaccination (you can get it only during autumn), so I was finding my answers somewhere else - started with books, via info on the internet and finally I came to the basics and roots of everything - food. I got pregnant at the same time and that my healthier eating only encouraged. And I already knew that I could not go for vaccination with my baby bump any more. I was trying to limit gluten and grains, add more organic quality meat, vegetable and fruit. And I got inspired by books The Body Book, Deliciously Ella, Coconut Oil and by countless blogs. But my crucial view on food changed this book - It starts with food. Finally, I got answers why!!! And I got hope, that I could likely eat apples, apricots, carrots and nuts again!!! And only just like that - through changing even radically my eating habits.. The book It starts with food discusses the paleo lifestyle, explains the body mechanisms, an important function of hormones and the impact of food on our health too. 

I am ready and determined to start the program Whole30 now! So please, keep your finger crossed and follow my journey. Meanwhile get inspired by my recipes. Oh and because I am proud mum now, in my 25 years old, I will be posting about parenting, baby decor and my life with Laura as well <3

xoxo 
Michaela


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Zajímavý příběh a krásný důvod pro založení blogu. Jsem tady poprvé a už se moc těším na čtení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Jitko :) vítám Vás u sebe, snad se budete ráda vracet!

      Vymazat